По-перше — свій внесок у створення перекосів по попиту та пропозиції на торгах внесе остання робоча субота в Україні. Клієнти працювали по валюті на ТОМі (американські, європейські та російські банки не працювали в цей день), а частина компаній відразу перенесла свої операції на сьогодні. Це скорегує поведінку учасників ринку у понеділок. Якщо ж додати до цього операції нерезидентів з продажу валюти під завтрашній аукціон з ОВДП, то за нашими розрахунками обсяги операцій на міжбанку збільшаться до $ 210-270 млн при здійсненні до 430-620 угод.

По-друге — завтра Мінфін буде розміщувати ОВДП на загальну суму 5,5 млрд гривень (з яких на 4,5 млрд — довгограючі облігації, які популярні серед іноземців). Це додасть пропозиції валюти на торгах сьогодні, у вівторок (аукціон) та у середу (день розрахунків за куплені папери). Цей фактор буде сьогодні основним для курсоутворення на найближчі дні і додасть активності на ринку.

Крім цього, зростання ліквідності у банківській системі (коррахунки на ранок 13 січня виросли відразу на 4 млрд грн до 67,56 млрд) дозволить активізуватися спекулянтам в тому разі, якщо буде реальний попит на валюту. У будь-якому випадку — сьогодні вони попрацюють і у форматі «в дві сторони», що також додасть статистики торгів.

НБУ продовжить викуповувати надлишок пропозиції долара на міжбанку, який дуже вірогідний перед завтрашнім аукціоном з розміщення ОВДП. Такими діями Нацбанк утримає його курс від істотного просідання, навіть в тому випадку, якщо ситуативно пропозиція валюти буде значно перевищувати попит на міжбанку.

Готівковий ринок трохи знизив котирування з ранку у понеділок. Прийом долара у населення вже остаточно знизився в більшості обмінників нижче рівня в 24 гривні (в основному викуповують валюту у громадян по 23,80-23,90 гривень), а продаж вже не набагато вище відміток в 24-24,15 гривень. Це психологічно грає на користь грівни.

Ринок буде залежний від основних трьох факторів:

1) операцій нерезидентів під завтрашній аукціон з розміщення ОВДП;

2) поведінки і ситуативних курсових завдань великих місцевих гравців з урахуванням перенесення на сьогодні частиною клієнтів своїх операцій по валюті з робочої в Україні суботи;

3) дій НБУ в частині проведення інтервенцій на міжбанку по викупу надлишків пропозиції долара.

«Мінфін» прогнозує на понеділок коридор по долару у межах 23,75-24,00 гривень з періодичними спробами спекулянтів попрацювати не тільки у форматі «в дві сторони», але й покачати курс протягом дня.

Загальний настрій ринку залишиться позитивним для гривні.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,60-23,88 та продаж 24,02-24,15 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,90-23,96 гривень та продаж 24,02-24,15 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram