Діючі тарифи

На неділю, 12 січня, середньозважена ціна акцептованою на ринку «на добу вперед» електричної енергії в ОЕС України становить 1240,02 грн за МВт-год (без ПДВ).

У Бурштинському енергоострові ціна становить 1733,97 грн МВт-год.

На внутрішньодобовому ринку середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії в ОЕС України на 10 січня склала 1685.37 грн за МВт-година. У торговельній зоні «Острів Бурштинської ТЕС» — 1195.85 грн за МВт-година.

Читайте також: З січня українці будуть отримувати дві платіжки за газ

Чому тарифи можуть зрости

В уряді називають кілька чинників, через які можливе зростання тарифів.

По-перше, на вартість струму вплине збільшення з 1 січня тарифу «Укренерго» на передачу електроенергії магістральними мережами до 155,4 грн за МВт-год (попередній тариф — 116,54 грн за МВт-год).

По-друге, з 1 січня в середньому на 30 копійок зріс тариф на розподіл електроенергії для обленерго (оператора системи розподілу). За словами джерела, в обох випадках підвищення тарифів пов'язане з необхідністю виплат за «зеленим» тарифом.

Читайте також: В Укренерго пояснили, чому дорожчає електроенергія для бізнесу

По-третє, крім тарифів, на ціну вплине зростання цін на ринку на добу вперед — з початку року здорожчання склало 11,15%, або 16 копійок.

Раніше повідомлялося

  • Новий глава НКРЭКУ Валерій Тарасюк вважає, що в середньостроковій і довгостроковій перспективі вартість електроенергії для населення і підприємців зрівняється — це неминуче.
  • НКРЭКУ підвищить тарифи на послуги 44 газорозподільних компаній в 2020 році двічі. Перше підвищення вже відбулося 1 січня, друге буде з 1 липня.