Але якщо у всі попередні дні курс долара весь час зростав, то сьогодні ринок розгорнувся в інший бік — валюта почала швидко дешевшати.

Щоб там не казали чиновники Нацбанку і уряду про стабільне зміцнення позицій гривні за рахунок поліпшення показників економіки (хоча від'ємне сальдо торгівлі та падіння виробничих індексів не можна назвати позитивними подіями) — за фактом міжбанк і курс виявилися дуже залежними від простих речей — проведення або непроведення аукціону Мінфіну з продажу ОВДП.

На цьому тижні його не було і залишившись без припливу нерезидентської валюти під такі угоди — гривня почала активно просідати. Причому «допомагали» їй у цьому не тільки покупки валюти «дочками» іноземних компаній валюти під репатріацію дивідендів, а й активне розгойдування ринку спекулянтами та поведінка обмінників, де ще до вчорашнього вечора (а в деяких регіонах і ще з самого ранку сьогодні) йшла гра «на підвищення» курсу доллара.

Але як тільки стали відомі параметри аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 14 січня (продаватимуть облігацій на загальну суму 5,5 млрд гривень за номіналом і в тому числі — на 3 млрд довгограючих паперів терміном майже на 4 роки) — ситуація на валютному ринку кардинально змінилася.

Вже з ранку на міжбанку стали з'являтися великі продавці валюти. В основному — нерезиденти та частина місцевих експортерів, які злякалися потенційного просідання котирувань та вирішили злити валюту по ще високому курсу. Почав просідати й готівковий ринок.

В кінцевому підсумку — з'явився надлишок пропозиції долара на міжбанку, що і призвело до падіння курсу. З огляду на, що завтра в Україні робоча субота (а Європа і США будуть відпочивати) — у спекулянтів з'являється відмінний шанс тепер вже зіграти «на пониження».

Така залежність поведінки валютного ринку — і за фактом курсу — від аукціонів по ОВДП та дій на ньому іноземців — дуже небезпечна тенденція для року пікових виплат за зовнішніми боргами України.

НБУ доведеться постійно тримати руку на пульсі подій і оперативно згладжувати стрибки котирувань міжбанку своїми інтервенціями, якщо він не хоче мати періодичні курсові гойдалки на валютному ринку в цьому році.

Хід торгів:

Стартувавши з 24,08 / 24,12 гривень (що вже було нижче закриття 9 січня 24,095 / 24,12) — на 11 годину долар просів до позначки 24,01 / 24,035. А на 12 годину провалився нижче психологічного порогу у 24 гривні — до 23,96 / 23,98 гривень і пішов би ще нижче, якби НБУ не викупив як мінімум свої чергові від $ 30 млн до $ 50 млн через Matching.

Це трохи підтримало долар на торгах і на обід дилери пішли з рівнем котирувань 23,93 / 23,96. Після 14 години — на вже малооб'ємному ринку — долар поступово прийшов до позначки 23,935 / 23,955 на кінець сесії.

Головні події 10 січня на міжбанку:

1) Зниження котирувань долара з ранкових 24,08 / 24,12 гривень до 23,935 / 23,955 на кінець сесії;

2) Нацбанк не виходив на ринок у публічному форматі аукціону, але за інформацією учасників ринку викупив від $ 30 млн до $ 50 млн через Matching;

3) Довідковий курс НБУ на 12:00 зареєстрований на позначці 23,9792 гривні за долар, а офіційний курс долара на 11 січня склав 23,9677 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram