Аргументи на користь зниження ставки

Міністр зазначив, що інфляція за підсумками 2019 року зменшилася нижче цілі Нацбанку — до 4,1% проти цілі у 5%.

«На сьогодні монетарна політика НБУ зажорстка, потрібна корекція в сторону зменшення облікової ставки», — вважає Милованов.

Міністр зазначив, що такий крок Нацбанку вплине на курс валют, а також на інфляцію — пришвидшить її.

Читайте також: Інфляція в Україні сповільнилася до 6-річного мінімуму. Як змінилися ціни за рік

«Зазвичай певна девальвація (падіння курсу гривні — ред.) має негативні наслідки для споживачів. Тут ситуація інша. Ми вже нижче цілі по інфляції і тому певне підвищення інфляції є виправданим», — зазначив міністр.

Напередодні у Нацбанку повідомили, що готові знизити облікову ставку до 8% вже у 2020 році, хоча раніше очікували на її зниження до такого рівня не раніше 2021 року.

Читайте також: Представник МВФ пояснив, чому занадто низькі процентні ставки нашкодять Україні

На що впливає рівень облікової ставки

Облікова ставка — це один з основних індикаторів економіки. Вона являє собою відсоток, під який НБУ надає кредити банкам та, відповідно, нижче якого комерційні банки не можуть давати кошти клієнтам.

Облікова ставка — це один з ключових інструментів управління інфляцією.

Читайте також: Інфляція 5%. Чи не перестарався НБУ

Підвищуючи облікову ставку Нацбанк збільшує вартість кредитів та депозитів, чим стимулює українців більше заощаджувати кошти. Зниження облікової ставки має зворотний ефект та стимулює людей більше коштів витрачати у конкретний момент, що впливає на зростання цін.

 Оформити депозит з високою ставкою завдяки бонусам від «Мінфіну»

Раніше повідомлялося

  • Споживча інфляція в Україні в грудні 2019 року в річному вираженні — порівняно з груднем 2018 року — склала 4,1% і стала мінімальною за останні 6 років.
  • Наразі облікова ставка в Україні складає 13,5%. При цьому на початку 2019 року вона становила 18%. Наступне засідання монетарного комітету Нацбанку, на якому мають ухвалити рішення щодо облікової ставки, відбудеться наприкінці січня.