Позитивний ефект для економіки

«Ми порахували, що сумарний позитивний ефект на економіку протягом п'яти років, крім дохідної частини від самого транзиту, складе близько 150 млрд грн», — сказав Макогон.

Він додав, що завдяки збереженню транзиту тарифи на вхід в газотранспортну систему для видобувних компаній не доведеться в рази збільшувати. Це, своєю чергою, заощадить кошти для промисловості й населення країни.

Читайте також: Гроші вже на рахунках. Україна в повному обсязі отримує плату за транзит російського газу

«Тобто близько $1 млрд видобувні компанії зможуть інвестувати в свій розвиток і нарощування видобутку українського газу», — сказав Макогон.

При цьому сумарний дохід ОГТСУ за п'ять років складе близько 115 млрд грн. Більша його частина буде покрита за рахунок транзитної складової.

Читайте також: Міністр енергетики розповів про умови газового контракту з Росією

Раніше повідомлялося

  • Представники Єврокомісії, України та РФ 20 грудня в Мінську досягли остаточної домовленості щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.
  • Домовилися про транзит на 5 років з можливістю пролонгації на тих же умовах ще на 10 років.
  • За словами міністра енергетики Олексія Оржеля, гарантовані обсяги поставок газу: 1 рік — 65 млрд куб м і 40 млрд куб. м в наступні 4 роки.

Читайте також: Газпром виплатив Нафтогазу $2,9 мільярда боргу