Мета експерименту

Рівно 1000 фоловерів японського мільярдера Юсаку Маезава отримають по 1 млн ієн ($9 000). Він вибере одержувачів грошей випадковим чином серед своїх фоловерів, які поділилися постом про цей експеримент 1 січня.

Чи ставатимуть люди щасливішими завдяки цьому, мільярдер буде дізнаватися з регулярних опитувань.

Мільярдер хоче таким чином перевірити теорію про універсальний базовий дохід. Згідно з нею люди починають почуватися більш захищеними і впевненими, отримуючи гарантовано і регулярно певну суму грошей.

Читайте також: Індійський мільярдер пожертвував на благодійність 7,5 мільярда

Маезава називає свою пропозицію серйозним соціальним експериментом. Він хоче, щоб його ініціатива дала поштовх дискусії про базовий дохід у Японії. «Я думаю кожен бажає не грошей, а виконання мрії», — написав Маезава.

Що про це думають економісти

З мільярдером не згодні економісти, оскількт виплату він пропонує одноразову, тоді як базовий дохід передбачає регулярні надходження грошей людині.

Раніше Маезава вже роздавав великі суми грошей своїм фоловерам. У 2019 році він розподілив 100 млн єн ($917 000) серед 100 своїх підписників у твітері.

Читайте також: Forbes розповів, скільки заробили і втратили за рік топ-мільярдери

Результати подібних досліджень

Сьогодні у світі точково проводяться дослідження про те, як впливає базовий дохід на життя громадян. Їх результати суперечливі, оскільки ці експерименти вузькі і часто мають додаткові умови.

Однак у цілому простежується тренд, що одержувачі базового доходу починають почуватися більш веселими і здоровими.

Раніше повідомлялося