1) Бізнес вже увійшов в звичайний ритм після новорічних свят і валютний міжбанк працює в повному обсязі. А у експортерів ще є гривня від відшкодувань ПДВ, що дозволяє їм притримувати валюту і грати «на підвищення» спільно зі спекулянтами;

2) Відсутність аукціону з розміщення ОВДП на цьому тижні через різдвяні свята призвела до скорочення припливу нерезидентської валюти під такі операції. На фоні продовження Нацбанком викупу долара на торгах у резерви — це створює дефіцит валюти і стимулює зростання котирувань;

3) Купівля валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів у поєднанні з потенційним зростанням попиту на валюту з боку тих інвесторів, хто отримав вчора гривню від погашення раніше випущених ОВДП (сума погашення понад 5,5 млрд гривень) — створює додатковий реальний попит на валюту в найближчі дні. Це розуміють як клієнти, так і спекулянти. Останні активно розкручують курс вже з 3 січня.

Якщо додати до цього зростання котирувань на готівковому ринку — виходить додатковий і досить жорсткий пресинг гривні в останні дні.

Напруга по євро і рублю через міжнародних події, пов'язані з наростанням ескалації конфлікту США-Іран — дещо спаде після вчорашнього звернення Трампа з оцінкою ситуації з цього питання та більш миролюбної його риторики. Це дещо знизить ймовірність валютних ралі по євровалюті і рублю, а також позначиться на котируваннях нафти і золота.

«Мінфін» прогнозує на четвер обсяг операцій на торгах у сумі до $ 200-220 млн при здійсненні до 490-540 угод і досить широкий коридор по долару у межах 23,95-24,25 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,75-24,12 і продаж 24,15-24,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,90-24,15 гривень та продаж 24,19-24,30 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram