3 січня (перший робочий банківський день з клієнтами в цьому році) пройшов при млявих оборотах, але незважаючи на очевидний розклад попиту і пропозиції протягом сесії на користь гривні — за фактом завершився навіть зростанням котирувань долара до 23,74 / 23,77.

Можна говорити про те, що це було результатом дії спекулянтів, але тим не менше і на готівковому ринку курси продажу валюти перестали особливо просідати. Хоча курс її прийому — фінансисти занижували, користуючись потребою в гривні у громадян в новорічні дні.

З середи обсяги ринку зростатимуть. Як за рахунок того, що компаніям банки зарахують валютну виручку за ті січневі дні, коли Україна відпочивала, а Європа й США працювали, так і за рахунок цейтноту за часом у частині клієнтів через фактично майже «мертві» сім днів січня на валютному ринку. Бізнес має надолужувати свої операції в дні, що залишилися до кінця цієї декади, а також у другій і третій декаді січня, щоб виконати план по першому місяцю 2020 року.

На користь гривні зіграє готівковий ринок, де обмінки затарились «дешевою» валютою за довгі вихідні і відтепер через валютну позицію банків почнуть її продавати на міжбанку. Це додасть пропозиції на ринку в середу та дає шанс гривні в черговий раз потіснити долар на торгах.

 Заповнити заявку та отримати бонус до 2% річних від суми вкладу

Проти гривні зіграє фактор купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів. Зазвичай пік таких операцій припадає на перший тиждень кожного місяця, але через різдвяні вихідні він зміститься на решту робочих днів цього тижня.В такий період спекулянти намагаються підтягнути вгору котирування, користуючись додатковим попитом на валюту з боку клієнтів.

Крім цього, на поведінку компаній вплине і наявність у експортерів залишків гривні після завершення в кінці минулого року періоду виплат Держказначейством основних сум відшкодувань ПДВ. Ці гроші підуть на господарські потреби компаній і поки вони не будуть витрачені — експортери намагатимуться зіграти на максимальне підвищення котирувань міжбанку, притримуючи валюту.

Певна напруженість буде виникати і щодо євро з рублем. Але вже суто через міжнародні події, що пов'язані з наростанням ескалації конфлікту США-Іран. Серйозне військове протистояння загрожує перебоями з постачанням нафти з близькосхідного регіону і її ціна вже впритул наблизилася до $ 70 за барель. Це відбивається на поведінці пар євро / долар і долар / рубль та може спровокувати валютні ралі по цих валютах і на українському ринку.


Подорожчало різко і золото, як «надійний притулок» при ризикових ситуаціях для інвесторів. На момент написання статті тройська унція золота зросла до позначки       $1585.

Нацбанк продовжить тактику минулого року з викупу долара на торгах через Matching або аукціон.І його цінники, як і раніше будуть основним сигналом для міжбанку в частині курсоутворення.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні обсяг операцій на торгах у сумі до $ 180-200 млн при здійсненні до 470-500 угод і досить широкий коридор по долару у межах 23,70-24,00 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,45-23,65 і продаж 23,80-24,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,50-23,75 гривень та продаж 23,85 -24,00 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram