Завдяки чому скоротилося відставання

«На мою думку, є декілька факторів, до дозволили протягом останніх років нівелювати те відставання, що фактично з'явилося після кризи 2008 року і поглибилося в результаті кризи 2014-15 років», — написав Ніколайчук.

По-перше, українська економіка з 2016 року демонструє досить стійкі темпи зростання ВВП.

Нагадаємо, в III кварталі 2019 року економіка України зросла на 4,1% в річному обчисленні, випередивши прогноз Національного банку.

Читайте також: ВВП буде зростати вдвічі повільніше, ніж прогнозує уряд — експерти

По-друге, ринок праці додатково підігрівається процесами міграції, що стимулює навіть вищі темпи зростання реальних заробітних плат порівняно з темпами зростання продуктивності.

Хоча на цю ситуацію можна дивитися і з інших боків. Наприклад, вища продуктивність українців на підприємствах сусідніх європейських країн генерує тиск на заробітні плати і всередині країни в секторах неторгуємих товарів.

Читайте також: Поляки оцінили внесок українських мігрантів у ВВП країни

Водночас, значні доходи від трудової міграції зумовлюють вищі темпи зростання національного доходу порівняно з ВВП. Це теж тисне на заробітні плати.

По-третє, підвищення соціальних стандартів з 2016 року відбувається дещо швидшими темпами порівняно зі зростанням економіки.

Це, за словами Ніколайчука, є природним процесом з урахуванням значного просідання доходів найвразливіших верств населення протягом кризи 2014-15 років, переходом на ринкові засади встановлення тарифів на послуги ЖКГ і намагання влади знизити диференціацію доходів населення.

Прогнози щодо зростання економіки України

  • Світовий банк прогнозує прискорення зростання ВВП в 2020 році з 3% до 3,7%.

  • Міжнародний валютний фонд на 2020 рік прогнозує зростання економіки України на 3%. При цьому прогноз для світової економіки Фонд погіршив до рівня кризового 2008 року.

  • У планах уряду Олексія Гончарука — зростання економіки на 40% у наступні п'ять років і на 5% вже у 2020 році.

Раніше повідомлялося

  • Державний бюджет передбачає зростання основних соціальних стандартів в 2020 році. З 1 січня мінімальна зарплата збільшилася на 550 грн — до 4723 грн в місяць.
  • Змінився і прожитковий мінімум: з 1 січня він зріс на 75 грн і становить 2102 грн. У 2020 році його будуть збільшувати ще двічі: з 1 липня — до 2197 грн, з 1 грудня — до 2270 грн.
  • За даними, які наводить у своєму блозі на «Мінфіні» читач Олександр Міщенко, станом на лютий 2015 року мінімалка в України була лише близько $45 доларів, а зараз, менш ніж за 5 років, -  $199 доларів. Отже, зростання за цей період — більш ніж в 4 рази.