Що відомо

«Оскільки надходить багато запитань і бачу багато спекуляцій, я хотів би пояснити, що незважаючи на те, що фізичні обсяги транзиту тимчасово знизилися до 35-45 млн кубометрів на добу, оператор ГТС отримує оплату у повному обсязі з розрахунку 178 млн кубометрів на добу», — написав Макогон.

Напередодні прес-служба оператора ГТС інформувала, що, починаючи з 7.00 1 січня, підприємство виконує всі заявки Газпрому в повному обсязі - транспортує газ з РФ в країни ЄС і Молдови в режимі 35-45 млн кубометрів на добу.

Зазначалося, що при цьому повністю оплачуються добові потужності на відповідних вхідних і вихідних точках з розрахунку заброньованого на 2020 рік обсягу 65 млрд куб. м.

Читайте також: Міністр енергетики розповів про умови газового контракту з Росією

«Це підтверджує очевидні переваги принципу «качай або плати», який раніше був введений в українське енергетичне законодавство відповідно до європейських норм», - зазначали в прес-службі.

Раніше повідомлялося

  • Представники Єврокомісії, України та Російської Федерації 20 грудня 2019 року в Мінську досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.
  • Домовилися про транзит на 5 років з можливістю пролонгації на тих же умовах ще на 10 років.
  • За словами міністра енергетики Олексія Оржеля, гарантовані обсяги поставок газу: у перший рік - 65 млрд куб м і 40 млрд куб. м в наступні 4 роки.