Як зазначив міністр, відповідні положення містить законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

«Банки можуть ставати власниками землі. Але тільки через стягнення застави через невиплату кредиту. Обмеження в 10 тис га на банки не розповсюджується», — розповів міністр. Водночас, наголосив він, банки мають продати землю отриману як заставу протягом 2 років.

Власниками землі зможуть бути і банки з іноземним капіталом. «Всі банки мають право кредитувати землю, незалежно від форми власності. Тобто, банки з іноземним капіталом можуть кредитувати землю, отримувати землю у заставу, але мають продати її», — повідомив Тимофій Милованов.

Що буде якщо банк не продасть землю

Якщо данки не продають землю протягом 2 років, земля конфіскується на опальній основі, зазначив міністр.

Це означає, що держава виставить землю на продаж, а після продажу забере суму, витрачену на його організацію. Решту суми отримає банк.

Основні норми проекту:

купувати землю зможуть лише українці та компанії, засновані громадянами України, а також територіальні громади й держава;

ліміт концентрації землі в одних руках — не більше 10 000 га;

ціна землі не може бути нижчою від нормативної грошової оцінки;

іноземців до купівлі землі допустять тільки за підсумками референдуму, орієнтовної дати якого поки немає.

Читайте також: Мораторій на продаж сільгоспземель до 1 січня буде автоматично продовжений

Як повідомляв «Мінфін», Комітет ВР з питань аграрної та земельної політики на засіданні 28 грудня затвердив законопроект про обіг сільгоспземель до другого читання.