Вчора фінустанови відпрацювали без клієнтів, завершили свої поточні питання минулого року і тепер починають новий фінансовий рік.

Клієнти не будуть сьогодні балувати ринок значними обсягами угод (багато з них відпочивають відразу до 8 січня), що проте не говорить, що по курсу нічого відбуватися не буде.

Більш того — на такому малооб'ємному ринку у спекулянтів є можливість «покачати» курс на дрібних угодах. І не тільки в бік збільшення, але й в бік зниження котирувань.

Враховуючи те, що українські банки вчора не проводили операцій, а американські та європейські вже майже повноцінно працювали — сьогодні клієнтам буде зарахована валютна виручка практично за декілька днів (за 30 і 31 грудня минулого року і 2 січня цього року). Багатьом компаніям-експортерам потрібна гривня перед новими довгими вихідними (практично до 8-го січня) і вони будуть продавати валюту.

Крім цього, банки та фінансові компанії за першу низку новорічних свят накупилися через свої обмінки готівкової валюти і сьогодні також частково її продаватимуть на міжбанку через свою валютну позицію. Це додасть пропозиції на торгах на фоні низького попиту з боку імпортерів. «Зависати» з розрахунками і товарами майже до 8-го січня їм не цікаво і тому особливої активності по купівлі валюти — вони сьогодні проявляти не будуть.

Єдиним «універсальним покупцем» надлишку пропозиції долара на ринку буде НБУ. Саме його цінники і стануть основним орієнтиром для учасників торгів по котируваннях.

Останні дії Нацбанку кінця минулого року, коли він фактично «забрав» з міжбанку як валюту НАК «Нафтогазу», так і частину іншої клієнтської пропозиції та спровокував цим зліт котирувань — показують наскільки дієвим буває регулятор.

Але сьогодні більшість чинників грають на користь гривні і лише НБУ знову може спровокувати новий штучний ажіотаж, якщо перегне палицю з викупом валюти на торгах через Matching або аукціон.

За рахунок фактора млявого і малооб'ємного першого повноцінного дня на валютному ринку — «Мінфін» прогнозує на 3 січня обсяг операцій на міжбанку в сумі до $ 180-210 млн при здійсненні до 420 угод та коридор по долару у межах 23,50-23,80 гривень. Тим більше, що готівковий ринок вже практично розвернувся і після активного зльоту котирувань останніх днів 2019 року —відтепер поступово знижує свої цінники. Це також надає психологічну підтримку нацвалюті у перші дні нового року.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара у банках на 10 ранку ( тут поки відчувається повний різнобій цінників): прийом 23,40-23,70 і продаж 23,74-24,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,50-23,65 гривень та продаж 23,80-24,00 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram