Пояснення Мінсоцполітики

Міністерство соціальної політики наголошує, що бореться зі «схемами на гуманітарці» і не виступає проти бізнес «секонд-хенду». Завдання – припинити потік контрабанди, яка завозиться в Україну під виглядом гуманітарної допомоги. Тому що досить часто «гуманітарний вантаж» використовується не для допомоги людям, а для ухиляння від сплати податків.

Читайте також: Схеми на гуманітарці: держава втрачає мільйони

«Гуманітарну допомогу» не потрібно розмитнювати, адже це предмети, які безкоштовно роздаються цільовим категоріям населення чи установам. Цим користуються певні ділки, які завозять вживані речі як «гуманітарку», а потім продають у магазинах та бутіках. Щороку від цих схем державний бюджет втрачає до 2 млрд грн.

«Ми жодним чином не виступаємо проти легальних магазинів із вживаними речима, тобто „секонд-хендом“. Якщо товари в ці магазини завезені та продаються відповідно до норм вітчизняного законодавства, — ми не маємо нічого проти!».

Читайте також: Митниця запустить е-реєстр отримувачів гуманітарної допомоги

Раніше повідомлялося

  • Міністерство соціальної політики повідомило, що розробляє зміни в нормативно-правові акти України щодо заборони ввезення на територію країни вживаних речей у якості гуманітарної допомоги.

  • Виключення залишать для одягу спеціального призначення, що направляється ВСУ, СБУ, МВС і ДСНС, а також медичним установам.