Прогнози банкірів

«Гривня йде на новорічні фінансові канікули на позначці 23,69 грн/$1, що відповідає номінальній ревальвації за підсумками року на 14,5%.

Якщо збережеться попит на ОВДП з боку нерезидентів, курс може не тільки стабілізуватися, але і почати зміцнюватися», — вважає директор казначейства банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

За його словами, різка зміна тренду тривалого зміцнення гривні на її стрімке ослаблення до тритижневого мінімуму сталася під впливом цейтноту учасників ринку у зв'язку з передсвятковим робочим тижнем.

Читайте також: Зоряна година спекулянтів. Що буде з доларом? (відео)

«Рекордний денний викуп валюти регулятором в обсязі $700 млн у четвер і курсової розворот, який відбувся вслід за ним, ринок сприйняв як сигнал до нагнітання ажіотажу: готівковий ринок різко підвищив котирування долара і збільшив спред, що в поєднанні з періодом відшкодувань ПДВ та фіналізацією учасниками ринку річних фінансових розрахунків мало ефект ружини, що послабилася. В результаті котирування долара пішли вгору й підігрівалися спекулятивною активністю», — додав він.

Старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик вважає, що ослаблення курсу гривні ситуативне, оскільки немає ні фундаментальних, ні інформаційних причин для її ослаблення.

«Девальвація проходить на „тонкому“ ринку, тобто на малих обсягах, що певною мірою говорить про нестійкий, а іноді про спекулятивний характер такого руху. З огляду на характеру руху, характер угод на міжбанку, якими забезпечено зростання, і того факту, що котирування на готівковому ринку випереджають міжбанк, я схильний вважати, що поточне ослаблення гривні ситуативне», — сказав Ребрик.

Читайте також: Новорічні свята: що буде з курсами в обмінниках

При цьому він додав, що якщо не буде негативного інформаційнго підживлення, то з початком нового сезонутрозміщень ОВДП і повернення на ринок нерезидентів велика ймовірність відновлення ревальваційного тренду.

Начальник управління казначейства банку Форвард Наталія Шишацька вважає, що після свят ревальваційний тренд гривні відновиться.

«Враховуючи дефіцит бюджету, Мінфін, швидше за все, продовжить розміщення ОВДП на аукціонах і в наступному році. А значить, приплив валюти від нерезидентів під купівлю держпаперів залишиться одним з основних факторів, що впливають на зміцнення гривні», — сказала вона.

Читайте також: Другий аукціон за тиждень. НБУ купив $500 мільйонів

Коментуючи ситуацію на готівковому валютному ринку, Шишацька зазначила, що зниження курсу гривні в останні дні обумовлено тим, що населення здає валюту під «фінансування» свят, а також переказує валютні депозити у гривневі, оскільки прибутковість за ними вища.

«Перед святами або довгими вихідними завжди розширюється спред за курсом на готівковому ринку. Після свят спред звузиться, рух курсу буде ідентичним безготівковому», — додала вона.

Раніше повідомлялося

  • Гривня очолила список валют, які найбільш зміцнилися до долара з початку 2019 року.
  • За даними агентства, з початку року українська національна валюта зміцнилася до долара на 19%.
  • На думку аналітиків, зміцнення гривні сприяє стримуванню трудової міграції з України. Оскільки стимули для виїзду на заробітки падають через зростання платоспроможності всередині країни.

Читайте також: Курс на 21. Чому наступного року гривня може зміцнитися