З одного боку — у клієнтів цілковитий цейтнот за часом в частині здійснення валютних операцій на міжбанку та переказу платежів за кордон. Завтра іноземні банки не працюють і український ринок також вже буде працювати в обмеженому обсязі операцій та часу. Це переводить фактично в ажіотажний режим сьогоднішні торги по валюті.

З іншого боку — вчорашні валютні ралі зі стрибками безготівкового курсу долара майже на 28 копійок при продажу — з 23,23 / 23,25 до 23,45 / 23,53 гривень до вечора четверга і як наслідок — зліт готівкових котирувань до 23,50 / 23,90 і вище в обмінниках на ранок п'ятниці. Такі валютні кульбіти — буквально підірвали валютний ринок і зараз на ньому спостерігається нездоровий ажіотаж.

Усі прекрасно розуміють, хто продавав вчора валюту у сумі $ 700 млн, що озвучені в занадто вже переможних реляціях НБУ. Основні суми продажів — це НАК «Нафтогаз». Він за фактом продавав її для закриття дірок в бюджете. Це кошти кредитні і вони знову підуть не на розвиток галузі та економіки, а на проїдання (у чому нічого хорошого немає).

Такий масований ввод, а потім — винос валюти з ринку на фоні нерозуміння основної частини клієнтів, що відбувається — привів тільки до ажіотажного попиту на ринку і створенню нових диспропорцій попиту та пропозиції на передостанніх повноцінних торгах цього року. Це відгукнеться і сьогодні на котируваннях міжбанку в сторону їх подальшого зростання і спекуляций.

Крім цього, на поведінку клієнтів вплинуть завершення закінчення періоду виплат Держказначейством основних сум відшкодувань ПДВ експортерам (це додасть гривні на ринку) і психологічно — котирування готівкового ринку, де обмінники на всякий випадок виставили майже 40 копійчаний спред і тягнуть котирування продажу долара до рівня в 24 гривні та вище.

Нацбанк знову може спровокувати новий виток ажіотажу, якщо перегне палицю з викупом валюти на торгах через Matching або аукціон.

За рахунок фактора останнього повноцінного дня на валютному ринку — «Мінфін» прогнозує на сьогодні обсяг операцій на міжбанку в сумі до $ 240-300 млн при здійсненні до 700 угод і дуже широкий коридор по долару в межах 23,35-23,80 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,10-23,60 і продаж 23,80-24,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,40-23,75 гривень та продаж 23,90- 24,20 гривень.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram