Що кажуть у міністерстві

«Я дуже багато чув легенд про цей реєстр, але повірте, те, що ми побачили, працюючи над відкриттям даних, перевершило всі плітки. Поганий стан даних, явні сліди багаторазового переписування даних, приховування даних, і все це супроводжувалося дуже цікавими коментарями одразу в реєстрі», — написав Федоров.

За його словами, відкрили 2013-2019 роки у форматі csv.

Читайте також: Київміськбуд та інвестори Укрбуду погодили умови завершення об'єктів

«31 поле, серед них дані про замовника, проектувальника й підрядника з кодами ЄДРПОУ, про авторський та технічний нагляд, характеристики забудови і клас наслідків, а також дані про адресу, кадастровий номер і багато іншого. Так, якість даних далека від ідеального, але давайте покращувати його разом», — додав міністр.

Що дасть відкриття реєстру

Федоров зазначив, що відкриття реєстру дозволить забезпечити повну прозорість процесу будівництва і публічний антикорупційний контроль, а також використовувати ці дані для створення і розвитку наявних громадських і комерційних сервісів.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, що заважає відновити іпотечне кредитування

Нацбанк про проблеми ринку нерухомості

Як зазначали раніше в НБУ, на первинному ринку житла існує ряд невирішених проблем, які створюють ризики як для інвестора, так і для потенційного кредитора:

  • непрозорість ринку — відсутність інформації про кінцевих бенефіціарів забудовників і схеми їх фінансування;
  • низький рівень захисту прав інвесторів і непрозорість схем інвестування;
  • відсутність фінансової відповідальності за порушення умов угоди;
  • несвоєчасність введення житла в експлуатацію.

Читайте також: Президент підписав закон, який ліквідує «майданчики Яценка»

Оскільки цей ринок є соціально важливим, його регулювання має бути таким же жорстким, як і регулювання банківського сектору, кажуть у Нацбанку.

Інвестиції в нерухомість