Що передбачає закон

Мета документа:

  • забезпечити належний контроль над цінами на електричну енергію в умовах недостатньої конкуренції на цьому ринку;
  • врегулювати питання роботи теплоелектроцентралей за нової моделі ринку електроенергії.

Закон передбачає, що в разі значного коливання цін на ринку електроенергії НКРЕКП має право встановлювати граничні ціни на цьому ринку «на добу вперед» з відповідним обґрунтуванням.

Такі ціни встановлюються після консультацій з Антимонопольним комітетом.

Закон забороняє продаж та/або постачання електричної енергії, що імпортується з РФ (за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку).

Разом з тим Кабмін має право скасовувати заборону на визначений ним термін, щоб уникнути надзвичайної ситуації в об'єднаній енергосистемі України.

Читайте також: Підприємства самі вирішать, чи є можливість перерахувати тариф на тепло

Документ також передбачає, що гарантований покупець направляє різницю між доходами і видатками, що виникла під час виконання ним спеціальних обов'язків, на забезпечення покриття власних витрат на виконання спеціальних обов'язків щодо купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом та за аукціонною ціною.

Раніше повідомлялося

  • Кабмін доручив скорегувати «платіжки» за теплову енергію згідно з ринковою ціною на газ. Суми в платіжках повинні бути знижені на 30% — в середньому на 300-400 грн.
  • За словами прем'єра, сьогодні теплогенеруючі підприємства в своїх тарифах враховують торішню ціну на газ у розмірі 7482 гривні за тисячу кубометрів, у той час як ринкова ціна блакитного палива зараз набагато нижча. Тобто, фактично, тариф розрахований на основі торішніх цін.

Читайте також: Споживачі можуть відмовитися від гарантованої ціни на газ до 30 грудня. Як це зробити