Як повідомила Катерина Рожкова, регулятор направляє банкам такі звернення не вперше. «Ми пишемо такі листи щоразу, коли змінюємо ставку», — зазначила вона.

За її словами, Приватбанк доволі швидко відреагував на зниження облікової ставки. А ось Ощадбанк зволікає зі зміною цін на депозити.

Чому регулятор вимагає зниження ставок

«Відсоткова ставка за депозитом повинна захистити вкладника від інфляції і дати трохи заробити. Це пасивний дохід. Якщо у нас інфляція 5% і ще 5% додатково вкладник може заробити — це 10% за депозитом. Але це не повинно бути 18%», — зазначила Катерина Рожкова.

За її словами після зниження ставок за депозитами почнуть дешевшати і кредити.

«Якщо ставка за депозитами висока, то і за кредитами теж, і тоді бізнес розвиватися не буде. А це означає — не буде робочих місць, надходжень до бюджету тощо. Люди повинні це розуміти», — пояснила перший заступник голови НБУ.

Розмістити депозит в надійному банку і отримати до 18,75% річних

Яка реакція банків

Як повідомляв «Мінфін», Приватбанк в середині грудня знизив ставки за депозитами як у гривні, так і у валюті.На початку грудня ставки за вкладом у гривні «Стандарт» на 9 і 12 місяців досягали 16% річних. Станом на 16 грудня вони становили вже 13,75% річних.

Ставки за доларовими вкладами на 9 і 12 місяців становили 3%, а були знижені до 2%.

Знизив Приватбанк ставки і за вкладами на коротші строки.

Інші державні банки поки що ставок за депозитами не змінювали.

Яка зараз облікова ставка

12 грудня Нацбанк знизив облікову ставку на 2% до 13,5%.

На початку 2019 р облікова ставка становила 18%.

У НБУ вважають, що облікову ставку на кінець 2021 року можна буде знизити до 8% за умови стійкого зниження інфляції до 5%.