На поведінку клієнтів та банків буде впливати:

1) Початок періоду виплат основних сум відшкодувань ПДВ експортерам. У зв'язку з наближенням закінчення року у держави залишається дуже мало часу, щоб розрахуватися з експортерами за відшкодуваннями ПДВ. Держказначейство буде змушене досить оперативно перераховувати ці кошти компаніям-експортерам, що буде призводити до великих коливань коррахунків банків сьогодні, у четвер і в п'ятницю з суботою (останнім робочим днем у цьому році). Як тільки експортери будуть отримувати цю гривню — їх зацікавленість у продажу валюти буде зменшуватися. Це скоротить обсяг пропозиції валюти на ринку та спрацює проти гривні;

2) Різдвяні канікули в США та Європі. Відсьогодні фінансові майданчики та банки на Заході вже «в напівсплячці». Завтра католицьке Різдво, і банки США та Європи вже майже не працюють. Тому сьогодні у першій половині дня українські клієнти ще намагатимуться встигнути провести свої валютні платежі, а ось після обіду їх активність різко зменшиться. Той хто не встигне це зробити сьогодні зранку — вже фактично перенесе свої розрахунки з іноземними партнерами відразу на четвер.
За рахунок різдвяного фактора «Мінфін» прогнозує на 24 грудня деяке зниження обсягу операцій на міжбанку — до $ 190-200 млн при здійсненні до 460 угод.

Оформити заявку на купівлю ОВДП від ICU: до 14% річних +0,2% від «Мінфіну»

3) Аукціон з розміщення ОВДП. Чиновники поки не змінили свої плани і запропонують гривневі облігації на 1,5 млрд гривень за номіналом на 132 дня, 279 та 951 день, а також доларові ОВДП на $ 200 млн на 294 та 721 день. Це не найцікавіші для іноземців папери і з врахуванням передріздвяного затишшя у США та Європі — ми не зовсім впевнені в особливому успіху цього аукціону. Але невеликий обсяг пропозиції валюти від нерезидентів під купівлі цих паперів — все ж таки він забезпечить;

4) Курси готівкового ринку. Обмінники продовжують грати «на пониження». Зранку долар продавали по 23,10-23,15 гривень, а курс прийому у них зараз 22,80-22,90 гривень за долар. Це знову підтримує гривню на всіх сегментах валютного ринку.

НБУ продовжить викуповувати надлишок пропозиції долара на торгах через Matching, що й буде утримувати долар на рівні вище 23 гривень.

«Мінфін» очікує на 24 грудня коридор по долару у межах 23,10-23,35 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 22,85-23,05 та продаж 23,10-23, 30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 22,80-22,98 гривень та продаж 23,03-23,20 гривень.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram