Як відмовитися

«Споживачі, які хочуть відмовитися від гарантованої квартальної ціни, можуть звернутися до своїх регіональних збутових компаній. Вони запропонують алгоритм виходу з програми, який буде зручний клієнтові.

Центри обслуговування клієнтів працюватимуть до 28 грудня, а в особистих кабінетах, незважаючи на святкові і вихідні дні, опція відмови буде доступна до 30 грудня», — йдеться в повідомленні «Нафтогазу».

Читайте також:У Міненерго пояснили, чим вигідна гарантована ціна на газ для споживачів

Що таке гарантована ціна

В НАК нагадують, що з 1 січня 2020 року для споживачів, які мають право на придбання газу за пільговими умовами (ПСО), будуть діяти дві цінові пропозиції на газ від НАК: квартальна і щомісячна.

Квартальна оптова ціна, зафіксована на рівні 5,5 тис. грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ, транспортних витрат і націнки газзбутів), буде діяти автоматично для всіх захищених споживачів до кінця опалювального сезону.

Читайте також: Гончарук: Взимку ціна на газ в платіжках не зростатиме

Щомісячна оптова ціна для таких споживачів у січні 2020 року також складе 5,5 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ, транспортних витрат і націнки газсбытов).

Водночас щомісячна ціна в наступні місяці опалювального сезону може бути і вище гарантованої ціни, і нижче.

«До 30 грудня споживачі повинні вирішити, за якою ціною купуватимуть газ протягом опалювального сезону: фіксованою на весь квартал або щомісячною, яка буде коливатися відповідно до зовнішніх чинників. Для тих споживачів, які відмовляться від гарантованої квартальної ціни, повернутися назад в програму після 30 грудня можливості не буде», — пояснюють у Нафтогазі.

Читайте також: Нафтогаз назвав ціну на газ для населення в січні

Раніше повідомлялося

  • Для населення ціну на газ контролювала держава, завдяки так званому механізму PSO. Ціна на газ фіксувалася і була в основному нижче, ніж ринкові показники.
  • Згідно з міжнародними зобов'язаннями з 1 січня 2020 року Україна переходить на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів.
  • «Щоб захистити людей від можливого зростання цін, уряд разом з Нафтогазом розробили ринковий механізм для того, щоб гарантувати ціну від Нафтогазу, яка не буде вагатися і на яку не впливають ні економічні, ні політичні чинники», — пояснив міністр енергетики.