Терміни перенесуть, штрафи знизять

Тільки від робочої групи буде подано близько 1000 поправок. «Наприклад, введення в дію норм з КІК (контрольовані іноземні компанії — ред.) перенесено на 2021, тобто перший звіт потрібно буде подати у 2022 році за 2021 рік. Платники податків не будуть притягуватися до адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення, пов'язані з КІК, протягом 2021-2022 року. Неоподатковуваний ліміт КІК буде збільшено з 1 до 2 мільйонів євро.

Крім того, з документа зникне норма про курсові різниці. Сумніви викликала необхідність збільшення термінів перевірок податкової. Ми прибрали цю норму», — розповів детальніше Гетманцев.

Щодо непідйомних штрафів з КІК і ТЦУ (трансфертне ціноутворення — ред.), то депутат запевнив, що їх розміри істотно знизяться порівняно з тими, які були передбачені у першій версії законопроекту. Буде встановлена верхня планка, а їх розмір прив'яжуть виключно до прожиткового мінімуму.

Читайте також: Бізнес вимагає конструктивного доопрацювання змін у Податковий кодекс

Гетманцев акцентував увагу на тому, що у комітету по жодному питанню немає якоїсь «залізобетонної позиції». Все підлягає обговоренню.

«Наприклад, запропонована у законопроекті формула обчислення бази оподаткування рудовидобувної промисловості значно збільшує податковий тиск на галузь і робить її неконкурентоспроможною. Ми вважаємо, що це занадто. Плануємо зробити широку дискусію щодо бази оподаткування і повернутися до цього питання, можливо, навесні. А ось ставку підвищити зараз, при старій базі», – підсумував Гетманцев.

Читайте також: Рада зробила крок до підвищення цін на сигарети

Що відомо про проект

Законопроекти № 1209, № 1210 зареєстрував у Верховній Раді 30 серпня Данило Гетманцев.

Зміни стосуються в основному імплементації 5 кроків анти-BEPS (від англ. – «Base erosion and profit shifting» – план протидії розмиванню бази оподаткування і виведення прибутку з-під оподаткування) та питань контрольованих іноземних компаній (КІК). Також невелика частина торкається ставок на руду, тютюн, паливо.

Бізнес розкритикував проект закону № 1210. Підприємці вважають, що в документі міститься багато норм, які можуть призвести до підвищення фіскального тиску на сумлінних платників податків, погіршити інвестиційний клімат і негативно позначитися на розвитку економіки країни в цілому.

Повну версію інтерв'ю читайте тут