Про що домовилися

«Ми домовилися і зафіксували у відповідних протоколах розмір плати Газпрому за надання цих послуг, агентських послуг з транспортування газу, який є твердим і певним всі 5 років», — повідомив Козак.

Читайте також: П'ять українських компаній підписали з Газпромом контракти на поставку газу

Що це означає для України

«Ризики, пов'язані з тарифним регулюванням на транспортування газу, ризики пов'язані зі зміною законодавства, це будуть ризики „Нафтогазу України“.

Або виграш, у разі якщо на українській стороні згідно з законодавством України, яке тепер має відповідати нормам Європейського союзу, буде встановлено низькі тарифи на транспортування газу», — зазначив віце-прем'єр РФ.

Читайте також: Гончарук: Взимку ціна на газ в платіжках не зростатиме

Раніше повідомлялося

  • Представники Єврокомісії, України та Російської Федерації 20 грудня в Мінську досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.
  • Новий контракт на транзит газу укладуть на 5 років, з правом пролонгації на тих же умовах ще на 10 років.
  • Також Росія повинна виплатити Україні $3 мільярди за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • Названі також мінімальні гарантовані обсяги поставок газу: 1-й рік — 65 млрд куб м і 40 млрд куб. м в наступні 4 роки.

Читайте також: У Міненерго пояснили, чим вигідна гарантована ціна на газ для споживачів

  • Кабмін опублікував протокол зустрічі представників ЄС, України і РФ, що відбулася 20 грудня в Мінську.
  • У підписаному сторонами протоколі жодних домовленостей щодо прямих поставок газу немає, проте наголошується, що сторони розглянуть таку можливість з урахуванням формування ціни на базі європейського хабу.
  • «Для нас дуже важливо, що там немає політичної ціни, там справді є європейський хаб. Це потенційно може вивчатися, але не є елементом пакету», – заявив напередодні міністр енергетики Олексій Оржель.