Що змінить цей закон

Згідно з пояснювальною запискою Мінрегіон запропонує обласним радам створити комісії з технічного обстеження, які будуть контролювати проблемні забудови.

Також пропонується визначити комунальні підприємства, які будуть виконувати функції завершення будівництва проблемних об'єктів.

Фінансувати роботи з технічного обстеження об'єктів житлового будівництва пропонують за рахунок обласних бюджетів.

Читайте також: Офіційно: Київміськбуд погодився добудувати об'єкти Укрбуду

За словами міністра розвитку громад і територій Олени Бабак, цей законопроект — «базовий макет». Його розробили для того, щоб визначитися з першочерговими кроками у вирішенні питань «довгобудів». Мінрегіон чекає письмові пропозиції щодо цього законопроекту до 28 грудня.

Скільки в Києві недобудов

Як повідомили НБУ, на кінець серпня 2019 року в Києві налічувалося 66 житлових комплексів, що мають ознаки довго — або недобудов.

Загальна кількість квартир в недобудовах в півтора раза перевищує середнє річне кількість нових квартир в Києві за останні 5 років, кажуть у НБУ.

Читайте також: Як зміцнення гривні вплинуло на попит на первинному ринку нерухомості

Інвестиції в нерухомість: висока прибутковість + бонуси від «Мінфіну»

Раніше повідомлялося

  • На 1 жовтня 2019 року в Україні проблемними вважаються 150 об'єктів житлового будівництва, найбільше таких об'єктів у Києві — 51.
  • Як відзначали в НБУ, первинний ринок нерухомості вкрай непрозорий, а домогосподарства-інвестори не мають дієвих механізмів захисту своїх прав.
  • На первинному ринку житла існує ряд невирішених проблем, які створюють ризики як для інвестора, так і для потенційного кредитора.