1) Оплата бюджетних платежів запізнившимися клієнтами та початок періоду виплат основних сум відшкодувань ПДВ експортерам.

З одного боку — сьогодні ті клієнти, хто ще винен державі по перерахуванням до бюджету, будуть поспішати закрити ці платежі, щоб сильно «не влітати» з пенею по податках. Це додасть пропозиції валюти на торгах з їх боку, тому що їм терміново потрібна гривня та спрацює на зміцнення нацвалюти.

З іншого боку — через закінчення року Держказначейству доведеться оперативно перераховувати експортерам відшкодування ПДВ, що буде призводити до істотних стрибків коррахунків банків протягом цього тижня і у той же час зменшить інтерес до продажу валюти з боку тих компаній, хто вже отримав відшкодування. Це працює не на користь гривні.

Читайте також: Готівковий долар майже 23, міжбанк 23,30: що далі

2) Наближення різдвяних канікул в США та Європі. Через це у клієнтів є ризик «зависнути» зі своїми валютними розрахунками в доларі та євро. Тому сьогодні компанії будуть максимально активні на міжбанку, щоб встигнути провести свої розрахунки з іноземними партнерами ще до настання католицького Різдва.
«Мінфін» прогнозує на 23 грудня обсяг операцій у межах до $ 190-230 млн при здійсненні до 460-540 угод;

3) Завтрашній аукціон з розміщення ОВДП. Чиновники запропонують гривневі папери на загальну суму 1,5 млрд гривень за номіналом на 132 дня, 279 і 951 день, а також доларові облігації на $ 200 млн на 294 та 721 день. З огляду на вже наступаюче різдвяне затишшя в США та Європі — ми би на особливі успіхи цього аукціону з точки зору продажів облігацій іноземцям не розраховували. Але тим не менше — на загальний настрій і поведінку валютного та фондового ринку це матиме позитивний для гривні вплив.

Чи варто купувати зараз долар (відео)

4) Курси готівкового ринку. Обмінники продовжують грати «на пониження», що психологічно підтримує гривню на всіх сегментах валютного ринку;

5) Інтервенції Нацбанку. Регулятор продовжить викуповувати надлишок пропозиції долара на торгах і залишається «універсальним покупцем» на міжбанку. Використовувати Нацбанк буде Matching, чим знову буде «боротися» за долар не меньше рівня у 23 гривні.

«Мінфін» очікує на 23 грудня коридор по долару у межах 23,15 — 23,35 гривень з періодичними змінами співвідношення попиту та пропозиції протягом сесії в моменти виходу основних гравців міжбанку на ринок.

Оформи депозит та отримай бонус до прибутковості від «Мінфіну»

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,00-23,15 і продаж 23,17-23,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,00-23,10 гривень та продаж 23,13 -23,20 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram