Що відомо

За даними джерела, ці п'ять компаній купують газ «для своїх виробничих потреб, а не для трейдерства на українському ринку». Про які саме компанії і про які обсяги газу йдеться, джерело не уточнило.

Наголошується, що Газпром дуже неохоче дає іншим компаніям дозвіл на перепродаж газу, отриманого за прямими закупівлями.

Читайте також: Гончарук: Взимку ціна на газ в платіжках не зросте

Раніше Кабмін опублікував протокол зустрічі представників ЄС, України і РФ.

У підписаному сторонами протоколі жодних домовленостей щодо постачання газу немає. Однак наголошується, що сторони розглянуть таку можливість з урахуванням формування ціни на базі європейського хабу.

Читайте також: У Міненерго пояснили, чим вигідна гарантована ціна на газ для споживачів

«Для нас дуже важливо, що там немає політичної ціни, там справді є європейський хаб. Це потенційно може вивчатися, але не є елементом пакету», – заявив напередодні міністр енергетики Олексій Оржель.

Раніше повідомлялося

  • Раніше про можливість відновлення постачання російського газу в Україну заявляв глава Нафтогазу Андрій Коболєв. За його словами, як тільки ми впровадимо європейські норми роботи ринку газу, Газпром зможе прийти на цей ринок і постачати газ споживачам відповідно до їхніх потреб.

  • «Я не здивуюся, якщо 1 січня ми побачимо Газпром-експорт постачальником газу для великих українських споживачів, підприємств різної сфери», — заявляв Коболєв.

Читайте також: МЕРТ перегляне макропрогноз по долару у зв'язку з газовими домовленостями

  • Нагадаємо, Україна не імпортує газ за контрактом з Газпромом з листопада 2015 року, закуповуючи ресурс на західному кордоні шляхом реверсу.

  • Новий газовий контракт на транзит газу буде укладено на 5 років, з правом пролонгації на тих же умовах ще на 10 років. Також Росія повинна виплатити Україні $3 мільярди за рішенням Стокгольмського арбітражу.