Хід переговорів

Попередньої угоди вдалося досягти на переговорах про транзит газу, які відбулися в Мінську, де також був присутній Єрмак.

«Ми отримаємо транзитний контракт на вигідних для України умовах. Завдяки цим домовленостям Україна отримає $3 мільярди у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу», — підтвердив Єрмак.

Він також уточнив, що російський Газпром буде виплачувати борг грошима, а не газом, як обговорювалося раніше.

Читайте також: У Міненерго пояснили, чим вигідна гарантована ціна на газ для споживачів

Раніше повідомлялося

  • Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович, який взяв участь у переговорах щодо газу, заявив, що Єврокомісія підписала раніше узгоджений між Україною і Росією протокол по транзиту газу. Шефчович уточнив, що угода дозволить отримати вигоду для кожної із сторін.
  • 19 грудня президент Росії Володимир Путін визнав заборгованість Газпрому перед Нафтогазом за рішенням Стокгольмського арбітражу.

  • Нагадаємо, в кінці лютого 2018 року Газпром програв судовий спір з Нафтогазом в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом. За рішенням суду російська компанія повинна виплатити українській стороні $4,6 млрд.

  • З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу ($3 млрд, включаючи відсотки)

  • НАК «Нафтогаз України» подав новий арбітражний позов до російського Газпрому з вимогою переглянути транзитний тариф, за яким Україна недоотримала $11,8 млрд. Рішення очікується в 2021 році.

  • Раніше Путін заявляв, що Росія готова знизити ціни на газ для України і продовжити контракт на транзит, але при цьому закликав обнулити судові претензії між Газпромом і Нафтогазом.