Що відомо

Міністерство енергетики України і Нафтогаз коментувати відмовилися.

Раніше стало відомо, що Україна і Росія досягли принципової згоди про новий контракт по транзиту російського газу через територію України. Про це повідомив представник Єврокомісії Марош Шефчович під час брифінгу за підсумками вчорашніх переговорів у Берліні.

Міністр енергетики України Олексій Оржель заявив, що Україна, РФ і Єврокомісія розробили протокол, який наближає підписання транзитного контракту.

Читайте також: У Міненерго пояснили, чим вигідна гарантована ціна на газ для споживачів

Раніше повідомлялося

  • 19 грудня президент Росії Володимир Путін визнав заборгованість Газпрому перед Нафтогазом за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • Нагадаємо, в кінці лютого 2018 року Газпром програв судовий спір з Нафтогазом у Стокгольмському арбітражі за транзитним контрактом. За рішенням суду російська компанія повинна виплатити українській стороні $4,6 млрд.
  • З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу (3 млрд дол., включаючи відсотки)
  • НАК «Нафтогаз України» подав новий арбітражний позов до російського Газпрому з вимогою переглянути транзитний тариф, за яким Україна недоотримала $11,8 млрд. Рішення очікується в 2021 році.
  • Раніше Путін заявляв, що Росія готова знизити ціни на газ для України і продовжити контракт на транзит, але при цьому закликав обнулити судові претензії між Газпромом і Нафтогазом.