Про що домовилися

«Ми досягли згоди в принципі», — сказав Шефчович. За його словами, це «позитивні новини для Європи, України і Росії». Він зазначив також, що досягнуті принципові домовленості обговорять в столицях.

У свою чергу, міністр енергетики України Олексій Оржель заявив, що Україна, РФ і Єврокомісія розробили протокол, який наближає підписання транзитного контракту.

«Ми добре попрацювали, добре відпрацювали протокол, який наближає нас до вирішення», — сказав він.

«Найближчим часом, я впевнений, ми досягнемо позитивних результатів для всіх сторін», — додав Оржель.

Читайте також: Путін запропонував знизити ціну на газ і продовжити транзит, але назвав умови

Те саме підтвердив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

За його словами, далі напрацювання має узгодити політичне керівництво в Києві та Москві.

Раніше повідомлялося

  • Напередодні переговорів голова правління НАК Нафтогаз Андрій Коболєв говорив, що ймовірність підписання газової транзитної угоди між Україною і Росією до 1 січня дуже невелика. Про це він заявив на презентації «Фінальний відлік до анбандлингу».
  • За інформацією ЗМІ, Газпром готовий компенсувати Нафтогазу $3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, але не грошима і не газом. Газпром нібито мав намір запропонувати на переговорах таке рішення: Україна може примусово стягнути заарештовані активи Нафтогазу, Росія цьому перешкоджати не буде.

Читайте також: У Міненерго пояснили, чим вигідна гарантована ціна на газ для споживачів

  • Раніше Газпром направив Нафтогазу офіційну пропозицію продовжити транзитний контракт або укласти новий строком на один рік. При цьому зажадав від України відмовитися від судових позовів, а також відновити прямі закупівлі газу в Росії.
  • Нафтогаз у своїй відповіді відмовився списувати майже $3 млрд боргу російської компанії з Стокгольмського арбітражу.
  • Також заявив, що готовий розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а постачаннями газу. Повідомлялося, що Росія нібито розглядає таку можливість. Це підтвердив міністр енергетики РФ Олександр Новак.
  • 17 грудня голова правління НАК Нафтогаз Андрій Коболєв заявив, що якщо газовий транзит не підпишуть зараз, то сторони повернуться до нього в квітні-травні.