Що означає цей закон

За словами голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, вітчизняний ринок цінних паперів недорозвинений.

Зокрема, через те, що Україна не використовує відомі у всьому світі фінансові інструменти, серед яких деривативи.

Читайте також: Apple, Facebook, Alphabet. Як придбати акції іноземних компаній

«В Україні є близько 600 товарних бірж, але немає єдиного товарного індексу, тобто об'єктивної ціни на товар, який би використовувався в нашій країні. Ми не використовуємо відомі у всьому світі інструменти. Цей законопроект врегулює цю ситуацію та імплементує до національного законодавства ключові директиви ЄС, які регулюють цю діяльність», — сказав Гетманцев.

Мета закону

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, мета документа:

  • врегулювати принципи функціонування організованих товарних ринків;
  • забезпечити уніфікований підхід до організації торгівлі активами, які допущені до торгівлі на таких ринках.

Читайте також: Дохід з інвестиції: скільки доведеться заплатити державі

Водночас законопроект не передбачає:

  • регулювання діяльності учасників товарних ринків (крім операторів організованих товарних ринків) і операцій з товарами поза межами організованого ринку.

Ризикові інвестиції з високим доходом

Розширено перелік фінансових інструментів

Також у законопроекті розширено перелік фінансових інструментів. Інструменти грошового ринку віднесені до фінансових інструментів.

Крім того, він вводить нові вид цінних паперів — депозитні сертифікати банку, зелені облігації, опціонні сертифікати, депозитарні розписки тощо.

Раніше повідомлялося

  • Обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну з початку року становив $1,81 мільярда. Найбільшими країнами-інвесторами є Кіпр та Нідерланди. Про це свідчать дані Держстат.