«За» законопроект №2288 проголосували 285 депутатів.

Що ухвалили в Раді

  • З 22 серпня до 31 грудня 2019 року не стягуються штрафи до 170 тис. грн за такі порушення, як запізнення з розмитненням комерційної або особистої машини на єврономерах.

Читайте також: Офіційно ГФС: Штрафи для власників «евроблях» вступили в силу

  • Якщо транспорт (або інші товари) тимчасово ввезли на територію України і не встигли вивезти в строк — підвищені штрафи почнуть діяти з початку 2020 року.

  • До 31 грудня 2019 року включно, будуть застосовуватися санкції у вигляді штрафу в розмірі 8500 грн і 17000 грн відповідно.

Раніше повідомлялося

8 листопада Верховна Рада прийняла законопроект №8488, який викликав не тільки протести водіїв авто на єврономерах, але і хвилю гарячих дискусій в соцмережах.

Тоді ж, під час вечірнього засідання депутати в цілому проголосували і другий проект закону, яким посилила відповідальність за порушення митних правил.

Читайте також: У поліції кажуть, що штрафують «євробляхерів» нарівні з усіма

Що він передбачає?

Вводяться обмеження на кількість авто, які можна ввозити без так званого «грошового забезпечення». Нерезидент зможе без грошового забезпечення ввезти в режимі тимчасового ввезення тільки один автомобіль. Ввезення таких транспортних засобів буде можливим при наявності гарантії. Гарантом може виступити фінансова установа, яка візьме на себе зобов'язання сплатити суму всіх митних платежів, якщо авто не буде вивезено.

Людина, яка ввезла в Україну авто в режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення, не зможе передати його у володіння, користування або розпорядження іншим особам або розкомплектовувати його. Також вона не зможе використовувати таку машину у підприємницькій діяльності або для отримання доходу, наприклад, для роботи в таксі. За порушення встановлених правил передбачений штраф — 34 тис. грн.

Будь-який інший водій, який отримає транзитне або тимчасово ввезене авто у володіння, користування або розпорядження, або буде використовувати таке авто у підприємницькій діяльності для отримання доходу, також буде оштрафований. При першій фіксації правопорушення — на 8,5 тис грн. При повторної фіксації штраф становитиме 17 тисяч грн, порушник буде позбавлений права керування на 1 рік, також передбачено оплатне вилучення авто за рахунок порушника.

За недотримання строків режимів транзиту та тимчасового ввезення, тобто за невивезення авто за межі країни вчасно, порушники мають сплатити штраф. Його розмір буде залежати від кількості днів перевищення встановлених строків. За один день прострочення з порушника стягнуть 170 грн, а за три дні вже 850 грн. Зайвий місяць перебування такого авто в Україні буде коштувати порушникові 170 тис. грн або навіть транспортного засобу, який може бути конфіскований за рішенням суду.