Очікування від переговорів

«Складно передбачити, що буде на переговорах з Газпромом. Сподіваюся, що контракт буде підписаний. Але вже можна говорити, що ймовірність підписання транзитного контракту до 1 січня дуже маленька.

Є такий термін в математиці „постійно прагне до нуля“, але сподіваємося на краще.

Якщо транзиту не буде, то нового оператора ГТС чекає прекрасна можливість пройти випробування стрес-тестом, яке підтвердить, що анбандлинг пройшов добре», — заявив Коболєв.

Читайте також: Путін запропонував знизити ціну на газ і продовжити транзит, але назвав умову

Що відомо про переговори

Як повідомлялося, черговий раунд тристоронніх переговорів щодо підписання договору на транспортування газу відбудеться сьогодні, 19 грудня, в Берліні.

«Ми їдемо з сильною позицією і розраховуємо на конструктив з боку всіх учасників процесу. Ми в жодному разі не відступати від захисту українських інтересів в газових переговорах. У свою чергу, для України є пріоритетом підписання довгострокового договору з чіткими обсягами транспортування газу, що забезпечить стабільність на енергетичних ринках Європи і зниження цін для кінцевих споживачів», — наголосив міністр Олексій Оржель.

За інформацією ЗМІ, Газпром готовий компенсувати Нафтогазу $ 3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, але не грошима і не газом. Газпром має намір запропонувати примусово стягнути заарештовані активи Нафтогазу, нібито Росія цьому перешкоджати не буде. Якщо Україна в Берліні погодиться на такі умови, то зупинки транзиту газу з 1 січня 2020 року можна буде уникнути.

Раніше повідомлялося

  • Президент РФ Володимир Путін назвав «економічно неприйнятними» умови України для транзиту російського газу в Європу з 1 січня 2020 року. При цьому він заявив про бажання продовжувати транзит по території України в 2020 році.
  • Раніше Газпром направив Нафтогазу офіційну пропозицію продовжити транзитний або укласти новий контракт строком на один рік. При цьому вимагав від України відмовитися від судових позовів, а також відновити прямі закупівлі газу в Росії.

Читайте також: Коли можуть виникнути проблеми з газопостачанням, якщо Росія припинить транзит

  • Нафтогаз у своїй відповіді відмовився списувати майже $3 млрд боргу російської компанії з Стокгольмського арбітражу.
  • Також заявив, що готовий розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а постачаннями газу. Повідомлялося, що Росія нібито розглядає таку можливість. Це підтвердив міністр енергетики РФ Олександр Новак.
  • 16 грудня в Нафтогазі повідомляли, що жодних домовленостей з Газпромом наразі не досягнуто.
  • 17 грудня голова правління НАК Нафтогаз Андрій Коболєв заявив, що якщо газовий транзит не підпишуть зараз, то сторони повернуться до нього у квітні-травні.