В першу чергу на поведінці курсу на міжбанку позначаться три фактори:

1) Пік бюджетних платежів у бізнесу. До кінця тижня компанії повинні закрити всі свої основні борги перед державою по податках. З огляду на ще й цейтнот за зовнішньоекономічними платежах в євро та доларах через наближення різдвяних канікул в США і Європі — у клієнтів залишається фактично два-три повноцінних дня для того, щоб встигнути завершити свої зовнішні угоди до новорічних свят в цих країнах і паралельно з цим не залишитися в боргу перед бюджетом.

Це за нашими розрахунками дозволить ринку мати непогану статистику операцій — не менше $ 200-230 млн при здійсненні до 480-510 угод. Дефіцит гривні буде працювати на зміцнення нацвалюти на торгах;

2) Поведінка готівкового ринку і активізація населення в період купівлі подарунків під день святого Миколая та на всі новорічні свята. Готівковий ринок грає «на пониження» і цим забезпечує психологічну та економічну підтримку зміцнення гривні на міжбанку через подальший продаж купленої таким чином «дешевої» валюти через валютну позицію банків на торгах;

 Оформити депозит з підвищенним доходом

3) Інтервенції НБУ. При постійному перевищенні пропозиції валюти на міжбанку над попитом — головним «куратором» курсу на торгах залишається Нацбанк, який скуповує долар через Matching і по факту не дає йому сильно просідати до мети у 23 гривні. У моменти пікових розпродажів валюти на початку цього тижня під аукціон з ОВДП та під розрахунки з бюджетом (в тому числі і від НАК «Нафтогаз» та інших держкомпаній) — фактично цінник Нацбанку формував курс долара по дню. Сьогодні ця тенденція збережеться.

Але є ще один фактор, який може суттєво внести правки в цей розклад. Справа в тому, що за інформацією з ринку — Мінфін України може провести позаплановий аукціон з розміщення ОВДП (орієнтовно в цю п'ятницю) для покриття поточних проблем бюджету в сумі до 10 млрд грн.

В цьому випадку, під такі операції нерезидентам знову знадобиться гривня для купівлі таких паперів, що призведе до приходу на міжбанк чергової великої порції валюти та можливого чергового обвалу котирувань долара.

Або як варіант — нерезиденти продадуть цю валюту за єдиним курсом Нацбанку фактично не виходячи на торги і не давлячи на курс.

У будь-якому випадку, бюджетні проблеми можуть ситуативно серйозно придавити котирування і тільки НБУ здатний їх закрити, викупивши новий потенційний надлишок валюти.

Якщо це станеться — то можна бути точно впевненим в тому, що Нацбанк фактично продиктує курс ринку.

В залежності від того, чи буде Мінфін проводити позаплановий аукціон — й буде практично формуватися курс в найближчі два дні з посиленням тиску на долар на торгах до мети 23,00-23,10 гривень за долар при проведенні позачергового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП.

«Мінфін» очікує на 19 грудня досить широкий коридор по долару в межах 23,15 — 23,45 гривень з продовженням посилення тиску на курс долара протягом сесії.

Ключовим для ринку сьогодні будуть два фактори: дні бюджетних платежів у клієнтів і буде чи не буде проводитися позаплановий аукціон з розміщення ОВДП у найближчі дні.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,10-23,25 і продаж 23,39-23,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,15-23,26 гривень та продаж 23,30-23,38 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram