Усі основні чинники зараз працюють на користь гривні:

1) Відмінні результати вчорашнього аукціону з розміщення ОВДП. Було продано облігацій на суму 11,412 млрд гривень (в тому числі, паперів в євро на 197,98 млн). Попит був великий, що дозволило Мінфіну знизити прибутковість по залученню гривневих ресурсів до 10,90-11,78% річних в залежності від терміну розміщення і по валютних — до 2,22% річних в євро. Сьогодні за цими угодами нерезиденти та місцеві інвестори повинні розрахуватися з державою в гривні та євро, що збільшить продажі валюти на міжбанку;

2) Розпал бюджетних платежів у компаній. Клієнти не мають бажання залишати розрахунки по податках на останній день і поступово нарощують обсяги таких платежів. Це робить гривню ще більш дефіцитною на ринку і забезпечує зростання пропозиції валюти з боку експортерів. Оскільки нестачу гривні відчувають і імпортери — вони своїми купівлями валюти не дуже тиснуть на ринок;

3) Поведінка готівкового ринку і сезон купівлі новорічних подарунків у населення. Громадяни активно здають валюту як для купівлі подарунків під Новий рік, так і на побоюваннях її подальшого падіння. Це перетворює обмінники в одного з основних постачальників «дешевої» валюти на ринок, в тому числі і через валютну позицію банків — і на міжбанк.

Обрати депозит з підвищеною дохідністю завдяки бонусам від «Мінфіну»

Готівковий ринок зараз продовжує знижувати свої котирування, чим психологічно підтримує нацвалюту.При такому перевищенні пропозиції валюти на міжбанку над попитом — головним законодавцем за курсом залишається НБУ, як «універсальний покупець» на торгах надлишку пропозиції доллара. Саме його цінники при інтервенціях зараз практичной формують тренд по курсу.

«Мінфін» очікує на 18 грудня коридор по долару в межах 23,30 — 23,50 гривень з продовженням посилення тиску на курс долара протягом сесії.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,20-23,35 і продаж 23,41-23,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,20-23,30 гривень та продаж 23,32 -23,37 гривень.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram