Скільки потрібно погасити

У Нацбанку зазначають, що обсяги виплат за валютними боргами в наступні роки, зокрема у 2020 році, скоротяться. Однак все одно їх сума буде істотною для України.

«У 2020 році вони (валютні борги — ред.) скоротяться порівняно з нинішнім роком, однак будуть значними. Сукупно у 2020-2022 роках валютні виплати уряду та НБУ разом з відсотками перевищать $24 млрд», — повідомили в Нацбанку.

Читайте також: Як курс гривні впливає на держборг України. В валюті тане, в гривні зростає

Регулятор нагадав, що ці борги — це запозичення, які Україна брала у кризові періоди, коли у неї виник дефіцит валюти. Наразі дефіциту валюти немає.

Водночас у Нацбанку зазначають, що держава все ще буде не в змозі самостійно погасити свої валютні борги. Через це частину виплат доведеться рефінансувати, тобто борги виплатять за рахунок нових запозичень.

Читайте також: Держборг України: секрети та загрози (відео)

Порівняти умови депозитів у валюті

Чи довіряють кредитори Україні

Завдяки поліпшенню економічної ситуації більшість кредитних агентств підвищили рейтинги України. Це посилило спроможність залучати кошти на міжнародному ринку, однак їх вартість все ще зависока.

На початку грудня дохідність доларових євробондів України була в діапазоні 4-7% залежно від строків погашення.

Читайте також: Мінфін розповів, під які ставки позичатиме гроші в 2020 році

Саме тому, зазначають у Нацбанку, співпраця з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями є критично важливою. Нова трирічна програма розширеного фінансування (EFF) обсягом близько $5,5 млрд сприятиме подальшому здешевленню суверенних та корпоративних запозичень.

Саме тому для міжнародних інвесторів наявність програми з МВФ є чинником довіри до країни і підтвердженням того, що реформи йдуть за планом.

Читайте також: Обсяг держборгу на кінець 2020 року складе 45% ВВП (проект бюджету)

Раніше повідомлялося

  • За даними Міністерства фінансів, на початок листопада 2019 року державний борг України у доларовому еквіваленті складає $81,83 мільярда.
  • Водночас протягом листопада 2019 року Україна виплатила $644,7 мільйона валютних боргів, а золотовалютні резерви зросли на $500 мільйонів.
  • У держбюджеті на 2020 рік закладено на обслуговування держборгу 141,5 млрд грн.

Оформити заявку на купівлю ОВДП: до 14% річних +0,2% від «Мінфіну»