19 грудня відбудеться розгляд апеляції держави на рішення Окружного адмінсуду, який визнав націоналізацію Приватбанку незаконною.

Що означає скасування націоналізації

«Якщо будуть скасовувати націоналізацію, це буде означати двосторонню реституцію, тобто скасування всіх інших дій, які були зроблені після націоналізації, включаючи докапіталізацію банку, внаслідок чого банк втратить капітал і буде визнаний неплатоспроможним. Всі наступні кроки ми будемо координувати з урядом», - сказала вона.

Читайте також: Приватбанк VS Коломойський: Мінфін передав банк Кабміну

Рішення апеляційного адміністративного суду не буде мати негайних господарських наслідків.

Читайте також: Закон проти Коломойського. Як Приват захистять від колишніх власників

«Ми не робимо ніяких прогнозів щодо рішення суду, а в разі негативного рішення ми плануємо і ми утримаємо фінансову стабільність. Це буде трохи складніше, це буде негативним сигналом для інвесторів», - додала заступник глави НБУ.

Читайте також: Нові факти у справі Приватбанку. Чим закінчаться суди

Передісторія

  • 19 грудня 2016 року Приватбанк перейшов у повну власність держави. Міністерство фінансів стало новим власником.
  • Коломойський і підконтрольна йому кіпрська компанія Triantal Investments вимагають визнати недійсним договір купівлі-продажу банку між Міністерством фінансів і колишніми акціонерами Привату в процесі націоналізації.

  • На момент націоналізації Коломойському належало 41,7% від загальної кількості випущених акцій, а Triantal Investments — 16,6%.

Читайте також: Хто отримає Приватбанк

  • У квітні, між першим і другим туром виборів президента України, Окружний адмінсуд Києва скасував націоналізацію, визнавши договір «недійсним». НБУ, Мінфін і Приватбанк подали апеляції на це рішення. Паралельно Печерський райсуд Києва розірвав договір особистого поручительства Коломойського за кредитами рефінансування Привату.

  • Коломойський заявляв, що не хоче повертати Приватбанк, але претендує на грошову компенсацію в $2 млрд. Пізніше він зажадав назад акції банку.

Читайте також: Коломойський запевнив, що Приват йому повернуть найближчим часом

  • На форумі YES Коломойський розповів, що у нього є ряд вимог щодо Приватбанку: відкликати звинувачення і покарати «відповідальних за націоналізацію», повернути йому $2 млрд, які він вважає своїми, або мирову угоду, що включає в себе «правову оцінку» націоналізації.

Дивіться: Валютні гойдалки і доля Приватбанку (відео)

 Оформити депозит з підвищеним доходом