Скільки провели угод купівлі-продажу житла

За даними Нацбанку, у першому-третьому кварталах 2019 року зареєстровано на 4,9% р/р більше угод купівлі-продажу житла.

Значна частка квартир на первинному ринку розташована в об'єктах, які планують ввести в експлуатацію мінімум через два роки.

Читайте також: Офіційно: Київміськбуд погодився добудувати об'єкти Укрбуду

Як вплинуло на попит зміцнення гривні

У другому півріччі зміцнення гривні дещо скоротило попит на ринку нерухомості. Покупці житла, які мають валютні заощадження, очікували зростання курсу долара, і тому відкладали покупку. Але долар лише знижувався.

Інвестиції в нерухомість з високою прибутковістю

При цьому гривневі ціни на ринку житлової нерухомості залишалися відносно стабільними.

Нове житло подорожчало всього на 1% за останні 12 місяців і на 7% з вересня 2016 року.

Будівництво та попит — на підйомі

Завдяки зростанню доходів населення та зниження реальних цін на житло, доступність і привабливість житла зараз є найвищими за останнє десятиліття, з моменту початку розрахунків, кажуть в НБУ.

Незважаючи на неприродно малі обсяги іпотечного кредитування, будівництво – на підйомі. За 9 місяців 2019 року в Україні було введено на 36,6% більше житла р/р.

Читайте також: Влада вирішила, що робити з хрущовками. Жителям будуть пропонувати відселення

Раніше повідомлялося

  • Як відзначають в НБУ, первинний ринок нерухомості вкрай непрозорий, а домогосподарства-інвестори не мають дієвих механізмів захисту своїх прав.
  • На первинному ринку житла існує ряд невирішених проблем, які створюють ризики як для інвестора, так і для потенційного кредитора. Нацбанк збирається вирішити їх на законодавчому рівні.
  • Без упорядкування первинного ринку житлової нерухомості відновлення іпотеки буде вкрай повільним, незважаючи на очікуване зниження процентних ставок.
  • Як відзначають в НБУ, на кінець серпня 2019 року в Києві налічувалося 66 житлових комплексів, що підпадають під ознаки довго- або недобудов.