Коли й на скільки подешевшають кредити

«Маємо достатньо низький рівень інфляції — 5,1%, такого давно не було. Такий низький рівень інфляції дозволить нам говорити про дешеве кредитування вже в перспективі найближчого року», — повідомив Гончарук.

В уряді сподіваються, що навесні 2020 року кредити для бізнесу можуть коштувати 16% річних, влітку — близько 14%, а восени — 12% річних у гривні.

Читайте також: Держава готова витратити 5 мільярдів на дешеві кредити для бізнесу

Програма дешевих кредитів «Повертайся і залишайся»

Президент Володимир Зеленський анонсував державну програму кредитування бізнесу «Повертайся і залишайся». Мета програми — повернути додому українських заробітчат і надати доступні кредити на власну справу.

У межах програми пропонують видавати кредити під такі відсотки:

  • 5% для нового або діючого бізнесу, який створить мінімум 2 робочих місця;

  • 7% для нового або діючого бізнесу, з виручкою до 25 мільйонів гривень на рік, який не створює робочих місць. При цьому, за кожне створене робоче місце такі підприємства зможуть зменшити розмір кредитної ставки на 0,5 відсоткового пункта;

  • 9% для діючого бізнесу з виручкою 25-50 мільйонів гривень на рік для розширення власної справи.

На програму здешевлення кредитів для бізнесу в межах програми «Повертайся та залишайся» у 2020 році уряд планує витратити 5 мільярдів гривень.

Читайте також: Президент пропонує додати в бюджет-2020 два мільярди на Фонд розвитку підприємництва

Обрати кредит готівкою

Раніше повідомлялося

  • Інфляція в Україні в листопаді знизилася до 5,1% за рік — це відповідає цілі Національного банку, встановленій ще у 2015 році.
  • У зв’язку з цим НБУ ухвалив рішення знизити розмір облікової ставки одразу на 2 відсоткових пункти — до 13,5% річних. Це максимальне зниження облікової ставки від початку року.
  • Враховуючи фактичні показники і цінові тенденції, НБУ очікує, що інфляція на кінець року буде істотно нижче прогнозу (6,3%) і з високою ймовірністю залишиться в межах цільового діапазону (5% ± 1.п.).
  • У 2018 році інфляція в Україні сповільнилася до 9,8% з 13,7% роком раніше, ставши мінімальною за останні п'ять років.
  • В уряді прогнозували, що до кінця 2020 року рівень інфляції в Україні не перевищить 5,5%.

Читайте також: Уряд дав прогноз інфляції і курсу гривні на 2020 рік