Від чого залежить зниження цін

За словами Гончарука, ціни знижуються, коли на ринку є конкуренція, за нормальних умов.

«Якщо конкуренція сильніша, то ціни знижуються швидше. Якщо конкуренції немає або вона слабка, то ціни не знижуються взагалі, або знижуються дуже повільно. У випадку з паливом це товар, який дуже сильно прив'язаний до гривні, і зміцнена гривня повинна була потягти ціни на бензин вниз, безумовно», — сказав прем'єр.

За словами Гончарука, зараз ціни на бензин знижуються, за різними оцінками, від 30 до 80 копійок. Але це неадекватне зниження, оскільки вони мають знизитися значно сильніше.

На скільки повинні знизитися ціни

За підрахунками Кабміну, ціни повинні зменшитися майже на 2 гривні, а в середньому ціни на бензин в Україні повинні бути $1,1/літр.

Також глава уряду наголосив, що для нормальної роботи ринку потрібно здійснити цілий комплекс заходів зі стимулювання конкуренції.

Читайте також: Ціни на бензин і дизпаливо досягли мінімуму за місяць

Як уряд планує знижувати ціни

За словами Гончарука, ціни на бензин будуть продовжувати знижуватися, але швидкість падіння вартості пального залежатиме від того, наскільки Кабміну вдасться стимулювати конкуренцію на цьому ринку.

Прем'єр додав, що тут є дві складові.

Перша — в Україні досі є дуже великий тіньовий сектор, фактично заправні станції, які працюють поза законом. І вони, природно, вбивають «білий» прибутковий бізнес.

Читайте також: Милованов планує взятися за зниження цін на бензин

»Друга складова – в Україні є Антимонопольний комітет. Це орган, який відповідає за те, щоб конкуренція на ринках була достатньою і захищеною. І від якості роботи цього відомства залежить те, наскільки швидко ринки будуть реагувати на подібні чинники», — сказав прем'єр.

Отримати 10% кешбека при купівлі автоцивілки

Раніше повідомлялося

  • Роздрібні ціни на бензин і дизпаливо знижуються четвертий тиждень поспіль. Вартість бензину А-92 на АЗС знизилася на 0,66% — з 27,43 до 27,25 гривень за літр; А-95 — на 0,67% — з 28,55 до 28,36 гривень за літр.
  • Ціни на дизпаливо теж продовжують знижуватися. З 9 по 13 грудня роздрібні ціни знизилися на 0,68% — з 27,83 до 27,64 гривень за літр.
  • З початку 2019 року роздрібні ціни на ДТ знизилися на 4,43% з 28,92 гривень/літр.
  • Антимонопольний комітет зобов'язав великі мережі АЗС знизити роздрібні ціни на високооктанові бензини і дизельне паливо.
  • Міністр економіки Тимофій Милованов заявив, що за рік маржа продавців бензину зросла з 8 до 21%.
  • Депутат від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк запропонувала внести правку в законопроект №2317, якій зрівняти ставки акцизного податку на скраплений газ і бензин до 139,5 євро за 1000 літрів. Пропозицію поки відхилили.