Після вчорашнього невеликого підвищення котирувань на міжбанку (на вечір понеділка вони зупинилися на рівні 23,49 / 23,515) обмінники взагалі не зреагували на це, а ось спекулянти та великі клієнти на міжбанку дещо насторожилися — «а раптом це було» дно «по курсу і розворот ринку не за горами ».

«Мінфін» не вірить поки в активне підвищення курсу і вважає, що вчорашнє невелике подорожчання — це просто короткостроковий ефект від «перекуповування» надлишків долара регулятором на торгах понеділка.
. Але експортери — сподіваються на зворотне і швидше за все з ранку будуть намагатися притримати валюту та озирнутися.

На поведінку учасників торгів у вівторок буде впливати:

1) Початок періоду бюджетних платежів. Компанії почали платити державі за податковими зобов'язаннями. Це збільшує потребу в гривні до клієнтів і забезпечить зростання пропозиції валюти на торгах у експортерів та скоротить можливості її купівлі у імпортерів;

2) Аукціон з розміщення ОВДП та інтервенції Нацбанку. Сьогодні пропонуються гривневі облігації на загальну суму 6,5 млрд гривень і валютні на 100 млн євро.

Інтерес нерезидентів до довгих гривневих облігаціях забезпечить міжбанк надлишком пропозиції валюти для забезпечення їх купівлі. Це буде найголовніший «мотиватор» по курсу сьогоднішнього дня.

 Отримати бонус до 1,8% річних від суми вкладу

Щодо поведінки НБУ — то тут без змін. Весь надлишок долара він буде викуповувати і його цінники практично зможуть «направляти» курс в потрібному для регулятора напрямку;

3) Цейтнот по платежах у компаній. До 25 грудня — початку різдвяних свят в США і Європі — залишається дуже мало часу. Клієнти поспішають закрити свої зовнішньоекономічні зобов'язання до банківських канікул в ЄС і США. У поєднанні зі зростанням активності нерезидентів під аукціон ОВДП і початком бюджетних платежів — це збільшить статистику торгів. За розрахунками «Мінфіну» обсяг операцій буде перебувати у межах до $ 310 млн при здійсненні до 640 угод.

 Інвестиція в нерухомість. Кращі пропозиції на «Мінфіні»

«Мінфін» очікує на 17 грудня коридор по долару у межах 23,40 — 23,55 гривень з посиленням тиску на курс протягом дня за рахунок ефекту аукціону з розміщення ОВДП та періоду бюджетних платежів у кліентов.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,25-23,40 і продаж 23,43-23,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,30-23,33 гривень і продаж 23,37-23,45 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» Telegram