Маркарова про програму

«Ця програма на три роки — ми її всередині називаємо „остання програма“, з якої ми не вийдемо на половині шляху, а завершимо. І продовжимо наше співробітництво з Фондом як країна, яка не потребує нового кредитування», — сказала Макарова.

Міністр фінансів підкреслила, що в економіки країни через три роки є всі шанси стати самодостатньою.

«Україна має реально всі шанси цього разу через три роки стати абсолютно самодостатньою. Якщо подивитися на 2019-2021 роки, то на них припадають піки виплат і обслуговування боргів, частина з яких були накопичені раніше. Ми зробили роботу над помилками: що не так з боргом… а на сьогодні ми різко скорочуємо борг до ВВП, а з іншого боку — робимо все для зростання економіки», — пояснила Маркарова.

Читайте також: Мінфін хоче скоротити обсяг держборгу до ВВП до 50%

«Ці два паралельні процеси дозволять через 2-3 роки побачити абсолютно іншу економіку», — вважає міністр фінансів.

Раніше повідомлялося

Читайте також: Місія МВФ розкритикувала ідею податку на виведений капітал

  • У Національному банку оцінювали потенційний обсяг нової програми в $ 5-10 мільярдів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця цього року.

  • У вересні 2019 року Україна остаточно розрахувалася з МВФ за програмою stand-by, розпочатою в 2014 році: погасила $ 560,9 мільйона боргу, а також відсотки за євробондами на $110 млн.

  • Замість незавершеної програми stand-by від 2014 року в 2015 році Україна уклала з МВФ програму розширеного фінансування EFF. У вересні 2018 року МВФ замінив цю програму допомоги Україні програму на stand-by загальним обсягом $ 3,9 мільярда.