Ризики невиконання бюджету

Як наголошується на сайті відомства, в результаті невиконання плану доходів зросте кредиторська заборгованість, витрати на погашення якої на 2020 рік не заплановані.

Також буде відстрочено завершення інвестиційних проектів. А це, в свою чергу, збільшить кількість об'єктів незавершеного будівництва та їх вартість.

Читайте також: Витрати бюджету-2020 рік збільшили на 15 мільярдів (інфографіка)

Скільки і чому недоотримав бюджет

Як зазначили у Рахунковій палаті, навіть з урахуванням скорочення планових показників на 9,8 мільярда гривень, до загального фонду держбюджету не надійшло 51 мільярд гривень.

Зокрема, за січень-листопад план по ПДВ з ввезених в Україну товарів не виконано на 12,4%, по акцизному податку з вироблених в Україні товарів – на 22,5%.

Читайте також: Гончарук про бюджет-2020: Вперше без підвищення податків і зі скороченням дефіциту

Наголошується, що в січні-листопаді загальний фонд держбюджету фінансувався, насамперед, за рахунок держпозик, які склали 384,2 мільярда гривень, або на 0,2% вище плану.

При цьому план надходжень від приватизації держмайна не виконано на 96,6%.

Читайте також: «Провал» приватизації: Мінфін візьме в борг 16,4 мільярда

Також повідомляється, що план видатків загального фонду держбюджету за 11 місяців виконаний майже на 8%. Зокрема, за більшістю бюджетних витрат — через низьку виконавчу дисципліну учасників бюджетного процесу.

Доходи і видатки бюджету-2020

Доходи державного бюджету на 2020 рік передбачені у сумі 1,093 трильйона грн.

Видатки — 1,195 трильйона гривень (збільшилися на 67,5 млрд грн порівняно з 2019 роком).

Раніше повідомлялося

  • За листопад 2019 року держбюджет отримав 88,831 мільярда гривень доходів, що на 8,6% нижче планового показника на цей період.
  • З початку року, за січень-листопад, держбюджет отримав 899,746 мільярда гривень доходів, що на 5,9% нижче планового показника на цей період.
  • 18 жовтня Кабмін схвалив і передав у Раду проект змін в закон про держбюджет на 2019 рік. Він передбачає зниження доходів і витрат на виплати держборгу через зміцнення курсу гривні до іноземних валют.
  • У поданому проекті змін уряд пропонує знизити план доходів бюджету на 2019 рік на 20,4 млрд грн через зменшення планових надходжень від ПДВ на імпортні товари і ввізного мита внаслідок зміцнення гривні до долара США і євро.
  • При цьому зниження доходів збалансовано зменшенням плану витрат на обслуговування держборгу на 21,6 млрд грн.

Читайте також: Держборг скоротився на 100 мільярдів завдяки зміцненню гривні