На поведінку учасників ринку вплинуть три основні чинники:

1) Наближення періоду бюджетних платежів. До кінця цього тижня бізнесу треба буде розрахуватися з державою по податках. Це призведе до зростання потреби в гривні та активізації для цього продажів валюти на міжбанку. Тим більше, що тенденція просідання курсу тільки стимулює оперативне розставання з валютною виручкою у експортерів;

2) Завтрашній аукціон з розміщення ОВДП та дії НБУ. Мінфін України буде продавати облігацій на загальну суму 6,5 млрд гривень (у тому числі на 4 млрд — тих, що користуються підвищеним попитом 4-х річніх паперів), а також валютні облігації на 100 млн євро.

Величезний інтерес нерезидентів до гривневих облігацій (на останньому аукціоні по довгограючим паперам попит майже в 4 рази перевищував пропозицію) здатний «залити» міжбанк валютою для фінансування їх купівель.

Весь надлишок долара буде викуповувати Нацбанк і саме його цінники будуть практично диктувати ринку курс по дню;

 Заповнити заявку та отримати бонус до 1,8% річних від суми вкладу

3 ) Передноворічний цейтнот у компаній та поведінка готівкового ринку. До початку різдвяних свят в США і Європі залишається дуже мало часу і клієнти оперативно закривають свої зовнішньоекономічні зобов'язання до банківських каныкул в ЄС та США. Це збільшить як попит на валюту, так і пропозицію, що призведе до зростання статистики торгів протягом сесій найближчих днів.

Готівковий ринок, як і раніше, залишається союзником для гривні та зберігає спред по долару у межах 15-20 копійок з поступовим зниженням котирувань.

«Мінфін» очікує на 16 грудня коридор по долару у межах 23,40 — 23,60 гривень з періодичним тиском на курс протягом дня по мірі виходу на ринок місцевих великих гравців, нерезидентів і самого Нацбанку.

 Інвестиція в нерухомість. Обрати об'єкт

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,30-23,40 і продаж 23,44-23,65 гривень.


В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,30-23,36 гривень та продаж 23,37 -23,45 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram