«Зараз у нас задача-суперприз: прискорити зростання не на 2-3% в рік, а на 5-7%. І це реально. Насправді складно, але можливо. Це надзвичайний виклик і надзвичайний драйв», — каже Маркарова.

Плани уряду

  • Перше і дуже важливе рішення — підвищення продуктивності в агробізнесі через відкриття ринку землі та можливість повного розкриття потенціалу сільського господарства.

«Порівняйте продуктивність АПК у нас і там, де є повноцінна власність на землю. Тобто одна складова цього зростання — відкриття ринку землі, яке ми нарешті зрушили з мертвої точки», — зазначила міністр.

  • Друге— інвестиції. Україна отримує їх дуже мало, особливо прямих.

«Але ми вже бачимо великий інтерес інвесторів, які вірять у нашу макроекономічну історію. Ми це бачимо по тих, хто заходить в наші цінні папери. Ми бачимо, що в наше зростання вже вірять міжнародні фінансові організації та банки розвитку. Наступний крок — у нас інвестори повірять в підприємства реального сектору», — коментує Маркарова.

Читайте також: Новий уряд обіцяє зростання економіки на 40%

Маркарова про шанси зростання ВВП

«Шанси зрости на 5-7% є. Але жодна країна не зростає лінійно, а ми перебуваємо не у вакуумі. В Україні вже був період зростання — в 2005 році. Тому питання, ми на цей раз тільки скористаємося позитивними макроекономічними досягненнями і трендами, або проведемо структурні реформи. Насамперед це судова реформа, реформа правоохоронних органів, демонополізація економіки. Є дуже багато опитувань бізнесу, який розповідає, що саме їм заважає розширювати своє виробництво. І в першу чергу вони називають недостатній захист права власності і говорять про необхідність верховенства права.

Раніше повідомлялося

  • Світовий банк поліпшив прогноз зростання ВВП України в 2019 році з 3,4% до 3,6%.

  • Міжнародний валютний фонд у своєму жовтневому огляді поліпшив прогноз ВВП України на 2019 рік з 2,7% до 3%. Прогноз на 2020 рік фонд залишив незмінним — 3%. При цьому прогноз для світової економіки погіршений до рівня кризового 2008 року.

Читайте також: Держстат: Економіка України зросла на 4%

  • У планах уряду Олексія Гончарука — зростання економіки на 40% у наступні п'ять років і на 5% вже у 2020 році.

  • За даними Держстату, в 2018 році реальний ВВП зріс на 3,3% і це було історичним рекордом за останні 7 років.