Міністр фінансів Оксана Маркарова вважає, що треба розрізняти самозайнятих ФОПів і тих, які працюють як наймані працівники в IT-компаніях. Також, на її думку, для виходу IT-бізнесу з тіні треба зменшувати податки. Про це Маркарова розповіла в інтерв'ю НВ.

Що говорить Маркарова

«Представимо велику компанію, яка торгується на біржі і при цьому має українських ФОПів-айтішників на контракті. Значна частина таких „ФОП“ підписує угоди, що забороняють їм працювати і спілкуватися з представниками конкурентів.

Читайте також: Яку суму податків ФОП буде платити за себе і співробітників в 2020 році

Вони ходять на роботу на 9 ранку і працюють певний час, і у них є керівник проекту, якому вони звітують.

Хіба вони насправді підприємці (ФОПи)? Або вони наймані працівники та їх оформлення ФОПами — це ухилення від сплати податків на зарплату?», — запитує Маркарова.

Як зазначає міністр, деякі продуктові IT-компанії, у разі чесної сплати податків на зарплату, будуть менше заробляти. А аутсорсингові з меншою маржинальністю взагалі перестануть бути прибутковими.

«З іншого боку, в будь-якому базовому підручнику написано, що бізнес-модель не може базуватися на ухиленні від сплати податків.

І якщо бізнес не може бути „білим“ і при цьому заробляти, то це не бізнес, а його власник повинен зайнятися чимось іншим.

З третього боку, на жаль, довіра до Державної фіскальної служби раніше була настільки низькою, що будь-яка перевірка в подібній компанії трактується як „наїзд на бізнес“. Одне з наших завдань — виправити цю ситуацію», — наголосила Маркарова.

Читайте також: Сергій Верланов: «Нова податкова служба проти наповнення бюджету будь-якою ціною»

Також міністр заявила, що для того, аби вивести компанії з тіні, слід, зокрема, зменшувати податки.

«Мені здається, правильний вихід — це покращувати сплату податків і одночасно зменшувати „тінь“. І коли ми побачимо реальних платників та їх можливості, тоді зможемо змінювати податкові ставки. Я вважаю, що податки на зарплату і ПДФО треба зменшувати», — резюмувала Маркарова.

Читайте також: Де відкрити рахунок для ФОПа: порівнюємо тарифи 12 банків

Раніше повідомлялося

  • Уряд не збирається підвищувати податки для ФОПів в IT-сфері з 2020 року, як заявляли раніше.
  • 4 вересня, під час зустрічі з представниками IT-індустрії, прем'єр-міністр Гончарук запропонував ввести окрему 5 групу спрощеної системи оподаткування для IT-індустрії.
  • 13 листопада на сайті президента з'явилася петиція про скасування окремої групи для ФОП в IT. Вона не зібрала необхідної кількості голосів.
  • 19 вересня з'ясувалося, що лист про підтримку нової групи ФОП для IT-фахівців підписали 4 асоціації, виступаючи від імені всієї індустрії.
  • 7 листопада з'явилися результати опитування, згідно з яким 80% IT-фахівців висловилися проти нової групи.

Читайте також: Що пропонує влада IT-індустрії