Фактично єдиним союзником для валюти залишався Нацбанк, який щодня викуповував надлишок пропозиції на торгах і цим стримував просідання долара до нової найближчої мети в 23,50 гривень (на самому початку тижня) і зі стратегічним горизонтом в 23,20-23,30 гривень до католицького різдва.

Дискусія серед економістів про позитивний / негативний вплив такого стрімкого зміцнення гривні на економіку України триває. НБУ списує це на активні продажі валюти держкомпаніями (продають залучені валютні кредити), самі учасники ринку — на скидання валюти нерезидентами під купівлі гривневих ОВДП. А прості українці залишаються незадоволеними зростанням цін в магазинах, навіть при зниженні курсу.

Читайте такожНацбанк пояснив, чому на ринку надлишок валюти. Нерезиденти — не головне

При цьому, бачення питання про ціни — абсолютно різне у Нацбанку і у громадян. Заходячи в будь-який супермаркет населення бачить зростання цінників на основні продукти харчування, а також подорожчання всіх видів послуг. А регулятор стверджує, що інфляція стрімко знизилася за останні місяці і це було одним з головних аргументів для Правління НБУ при вирішенні питання щодо зниження облікової ставки до 13,5% річних на цьому тижні.

У короткостроковій перспективі гривні нічого не загрожує: рішення МВФ про нову програму співпраці з Україною, наближення днів бюджетних платежів у клієнтів та кінець року — поки працюють на зміцнення позицій нацвалюти.

Тому більшість обмінників зараз працює у форматі «з обороту» з низьким або середнім рівнем спреду і загальним настроєм на поступове зниження своїх цінників. Такої тактики власники обмінників дотримуватимуться і в ці вихідні.

Курси валют на суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 23,25- 23,35 гривні, продаж 23,45 — 23,55. Спред по долару буде перебувати у межах від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. На міжнародних ринках фінансисти сьогодні і на вихідні вже не очікують будь-яких додаткових серйозних потрясінь. Всі новини, здатні істотно вплинути на поведінку пари євро / долар в цю п'ятницю та на вихідні — вже своє відіграли до кінця торгів в Україні.

Тому власники обмінників не очікують сюрпризів на азіатській (нічний для України) п'ятничної сесії по парі євро / долар. І при виставленні котирувань в своїх пунктах обміну валют на вихідні вони будуть орієнтуватися на співвідношення цієї пари на вечір 13 грудня у межах 1,1130 долара за євро.

За нашими розрахунками на 14-15 грудня курс готівкового євро в обмінниках буде в межах: прийом 25,877 — 25,989 гривні та продаж 26,099 — 26,211 при спреді від 22 до 33 копійок.

Частина обмінників, виходячи зі своїх індивідуальних завдань, можуть ще додатково до вказаних рівнів вносити в свої курси корективи у межах плюс-мінус до 3-5 копійок на євро.

Котирування російського рубля. Курс рубля на вихідні за розрахунками «Мінфіну» буде в межах: прийом за 1 рубль на рівні 0,362- 0,367 гривень та продаж 0,370 — 0,375.