Зміни, що стосуються Приватбанку

Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань функціонування банківської системи» змінює законодавство щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Документ передбачає зміни в ситуаціях, коли держава в особі Міністерства фінансів може стати власником неплатоспроможного банку.

Читайте також: У Мінфіні пояснили, чому передали Приватбанк Кабміну

Зокрема, внесено ряд змін до статті 41, 41.1 закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», згідно з якою Приватбанк був виведений з ринку.

За даними співрозмовника в Кабміні, зміни саме в цій статті передбачають заборону повертати неплатоспроможні банки їхнім екс-власникам.

Читайте також: Екс-власники банків-банкрутів можуть отримати компенсацію від держави

Інші зміни

  • У законі переписано розділ про істотну участь у капіталі банку та його структурі власності. Все досить жорстко та під контролем НБУ. Детально прописаний порядок набуття/збільшення істотної участі.
  • Прописані зобов'язання банків дотримуватися нормативів НБУ — ліквідності, капіталу тощо.
  • НБУ отримує право вимагати змінити склад ради або правління банку, якщо вважає, що ці особи неефективні.
  • Уточнюється поняття банківської таємниці. Прописані умови поширення інформації, яка стосується банківської таємниці, у тому числі з боку Нацбанку.

Раніше повідомлялося

  • МВФ уважно стежить за розвитком ситуації з Приватбанком. Фонд хоче бути впевнений, що Україна не допустить відкату банківської реформи, і що гроші платників податків, витрачені на очистку Приватбанку, повернуться державі.

Читайте також: Кабмін хоче стягнути з екс-власників Привату кошти, витрачені на націоналізацію

  • Ухвалення цього закону також прискорить офіційне підписання програми співпраці з МВФ і отримання першого траншу по ній.