Що зміни дають бізнесу і суспільству, і яких результатів можна очікувати, «Мінфіну» розповіла Ганна Теселько-Комарова, керівник майданчика «Аукціони.Prom.ua».

Довгий час продаж майна боржників був не дуже прозорим процесом, так як дізнатися про те, що продається і де, було нелегко. Відповідно, без конкуренції вартість реалізованих об'єктів залишалася мінімальною. Більш того, при бажанні продавець міг продати майно «потрібному» покупцю за ціною, яка влаштовувала всіх, окрім кредиторів. Початок дії нового Кодексу дає шанс виправити ситуацію і більш ефективно проводити процедуру банкрутства.

Головні плюси для бізнесу і держави від продажу майна боржників через Prozorro.Продажі можна сформулювати у вигляді п'яти пунктів.

Публічність

Завдяки відкритості системи і великій кількості майданчиків-учасників будь-який бажаючий зможе дізнатися, який актив продається, за якою ціною, подивитися більш докладну інформацію про лот і як йде процес торгів. У публічному доступі буде і супровідна документація, наприклад, технічний паспорт лота, підтвердження права власності та ім'я покупця, що запропонував на аукціоні найвищу ціну.

Депозити зі ставкою до 18,5% річних плюс додаткова дохідність в бонус від «Мінфіну»

Відсутність обмежень для покупців

Зацікавлені учасники можуть подати пропозиції в одні торги або кілька. Інформація про аукціони розміщена на акредитованих в системі Prozorro.Продажі майданчиках. Потенційний покупець сам обирає, з яким з них йому зручно і комфортно працювати. Якщо один з майданчиків з якихось причин відмовить в участі в аукціоні, є можливість обрати інший і отримати доступ до торгів.

Контроль

Публічний доступ до інформації про торги та їх учасників, а також до всієї документації, пов'язаної з лотом, дозволяє контролювати кожен етап продажу майна. Кредитори, боржники, контролюючі органи, будь-який цивільний активіст і просто зацікавлена в тому чи іншому аукціоні особа можуть стежити за процесом. Це мінімізує шанси на зловживання і махінації.

Єдині правила

На відкритих аукціонах всі учасники дотримуються єдиних правил. Виграє той, хто запропонує під час аукціону найвищу ціну. Це виключає елемент корупції, коли лот отримує хтось з «корисними» знайомствами або той, у кого є пріоритетний доступ до інформації про продаж такого майна. Також учасники аукціону можуть анонімно задавати питання на сторінці торгів, а організатор зобов'язаний надавати відповіді публічно.

Прискорення процедури банкрутства

Оскільки в системі Prozorro.Продажі працює багато майданчиків, кожен з них зацікавлений залучити до аукціону якомога більше учасників. Про виставлений лот досить швидко дізнається максимальне число можливих покупців. Наприклад, продається будівля невеликого офісу. Майданчики інформують своїх клієнтів-інвесторів, забезпечують рекламу, навчають новачків, готують їх до електронного аукціону і допомагають оцінити ризики. Більший попит — вище конкуренція і ціна продажу. А це означає, що кредитори зможуть швидше повернути свої гроші.

Читайте також: Почати з чистого аркуша. Що принесе новий кодекс про банкрутство

Робити висновки про ефективність нововведень поки що рано — пройшло небагато часу. Проведених аукціонів все ще мало. Але з кожним днем лотів в системі з'являється все більше і більше. Як тільки учасники процесу вивчать нові можливості і подолають психологічний бар'єр невідомості, напевно кількість виставлених на торги об'єктів почне помітно збільшуватися. І вже найближчим часом можна буде оцінити і якість лотів, і конкуренцію, і, відповідно, ефективність реформи.