Справа в тому, що сьогодні валютний та фондовий ринок відобразять свою реакцію на вчорашню зустріч у нормандському форматі, а також свою «віру» в перспективи України у найближчій та середньостроковій перспективі.

Тут все дуже просто — інвестори «голосують» гаманцем.

Якщо на сьогоднішньому аукціоні з розміщення ОВДП на 4,8 млрд гривень (при виставленні в тому числі й дуже привабливих 4-х річних облігацій на 3 млрд за номіналом) — буде «аншлаг» — значить місцеві та іноземні інвестори позитивно оцінюють результати вчорашніх зустрічей в Парижі та рішення МВФ щодо продовження співпраці з Україною. І великий попит на гривневі облігації призведе до активного продажу валюти нерезидентами на міжбанку та потенційному подальшому зміцненню гривні.

 Оформити депозит з підвищеним доходом

Якщо ж інтерес інвесторів буде невеликим або як кажуть фінансисти і політики «дуже стриманим» — значить вони оцінюють з побоюванням подальшу перспективу ситуації навколо Донбасу, Криму та економіки нашої країни.

Тому сьогодні фондовий та валютний ринок покаже як лакмусовий папір реальне ставлення до подій навколо України як великих світових інвестиційних гравців, так спекулянтів.

Обсяги розміщення облігацій на аукціоні 10 грудня, їх прибутковість та попит на них — будуть ключовими показниками для об'єктивної оцінки стану справ в цьому питанні.

Вплив інших факторів, зазвичай суттєво діючих на поведінку валютного ринку буде незначним. Готівковий ринок та збереження ліквідності у банківській системі на рівні 44,6 млрд гривень — поки залишаються союзниками для гривні. А ціна викупу Нацбанком надлишків долара на торгах — буде основним курсовим маркером для всіх учасників ринку. Адже саме масований викуп вчора валюти регулятором по 23,69 та 23,65 гривень за долар дозволив йому утримати свої позиції щодо нацвалюти і не обвалитися до 23,60-23,50 гривень на момент завершення сесії.

«Мінфін» очікує на 10 грудня коридор по долару в межах 23,60 — 23,80 гривень з активним розпродажем валюти під сьогоднішній аукціон з розміщення ОВДП та обсягами операцій до $ 320 млн при здійсненні до 580 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,50-23,64 і продаж 23,72-23,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,50-23,65 гривень та продаж 23,68 -23,80 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram