Що відомо

За словами Вітренка, переговори за участю президентів України і Росії не принесли кінцевої домовленості щодо нового контракту.

«Ми домовилися, що будемо й далі домовлятися», — сказав він.

При цьому президент Зеленський в усному спілкуванні з журналістами заявив, що бачить прогрес у переговорах і очікує на підписання довготривалого контракту.

Вітренко наголосив, що подальші переговори, як і раніше, будуть тривати з участю Євросоюзу, у тристоронньому форматі.

Читайте також: Імпортний газ для України істотно подешевшав

Україна наполягає на довгостроковому контракті на транзит газу в Європу через українську ГТС. Також розглядає можливість стягнути борг Нафтогазу по Стокгольмському арбітражу поставками газу.

Передісторія

  • Раніше, 6 грудня, у Відні відбулися двосторонні переговори між українською і російською сторонами про укладення нового договору на транзит російського газу через ГТС України.

  • За підсумками зустрічі виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко заявляв, що Нафтогаз готовий відкликати судові позови проти Газпрому, якщо буде укладено довгостроковий контракт на транзит російського газу через територію України в Європу.

Читайте також: У Газпромі розглядають можливість виплатити $3 мільярди боргу Україні газом

  • Однак пізніше, напередодні зустрічі в Парижі, в Нафтогазі заявили, що не будуть відмовлятися від своїх вимог до Газпрому в Стокгольмському арбітражі, оскільки нічого рівноцінного сторони поки не напрацювали.
  • Президент РФ Володимир Путін назвав «економічно неприйнятними» умови України для транзиту російського газу в Європу з 1 січня 2020 року. При цьому він заявив про бажання продовжувати транзит по території України. В Нафтогазі відреагували на заяву Путіна і пояснили структуру ціни.

  • Дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України європейським правилам і українським законодавством — 13 грудня.

Читайте також: Нафтогаз хоче заарештувати активи Газпрому в Латвії на $2,6 мільярда

  • Чинний транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років.

  • У Нафтогазі заявляли, що навіть якщо Росія не підпише контракт про продовження транзиту, Україна і європейські партнери готові до цього, адже накопичили достатньо запасів газу у сховищах.