До позитивних чинників, що впливають на настрої всього ринку можна віднести:

1) Озвучені у вихідні позитивні новини щодо співробітництва з МВФ. Якщо Україна остаточно домовиться про нову програму з МВФ, а українські чиновники стверджують, що всі питання вже вирішено — позиції гривні у середньо- і довгостроковій перспективі різко посиляться.

Справа в тому, що основна загроза наступних двох років (величезні виплати зовнішніх боргів) — буде багато в чому перекрита за рахунок траншів фонду. Крім цього — це сигнал інвесторам — з Україною можна мати справу. І не тільки в частині спекуляцій з ОВДП, але й з серйозними інвестиціями;

2) Аукціон у вівторок по розміщенню ОВДП. Пропонуються облігації на різні терміни, в тому числі й дуже цікаві для нерезидентів довгострокові папери (та ще й без обмеження обсягу їх розміщення). Це обіцяє величезний приплив валюти на ринок для їх купівлі від іноземців та свідомо психологічно зміцнює гривню;

3) Поведінка готівкового ринку та низькі коррахунки банків. Обмінники і далі занижують свої цінники, що працює на зміцнення позицій гривні на всіх сегментах валютного ринка.

 Заповнити заявку і отримати бонус до 1,8% річних від суми вкладу

А ліквідність в банківській системі на ранок понеділка знизилася відразу на 6,9 млрд гривень — до 44,99 млрд. І хоча частина цих коштів повернеться на ринок найближчим часом (банки розміщували деякі свої ресурси у короткострокові депсертифікати НБУ ) — такий розклад з ліквідністю поки теж працює на нацвалюту.

Із факторів «турбулентності» для курсу можна виділити сьогоднішню зустріч у Парижі нормандської четвірки (фактично всі ключові ситуації війни на Донбасі, цілком можливе обговорення газових домовленостей та глобальної поведінки всієї європейської спільноти щодо РФ). Все це додасть істотної частки впливу політичного чинника у поведінку валютного ринку найближчим часом.

Фактично сьогодні всі гравці — як місцеві компанії і Нацбанк, так й нерезиденти будуть істотно впливати на формування тренда по курсу. Поки збережеться загальна тенденція на користь зміцнення гривні і тут останнє слово буде за регулятором. Як і в кінці минулого тижня — практично його ціна викупу надлишків долара на торгах — і буде основним курсовим маркером для всіх учасників ринку.

«Мінфін» очікує на 9 грудня коридор по долару у межах 23,60 — 23,75 гривень із загальною грою « на зниження » та обсягах операцій до $ 240-320 млн при здійсненні до 490-580 угод.

Як і в п'ятницю — спекулянти у перші дві години сесії будуть намагатися «покачати» курс із загальною грою «на пониження», а потім перейдуть у формат роботи «в дві сторони» .

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,50-23,62 та продаж 23,67-23,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,55-23,62 гривень та продаж 23,69-23,80 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram